Stopień trudności: łatwy

Już niedługo tłusty czwartek!
Mam dla Ciebie pyszną propozycję faworków.
Ja robiłam je tradycyjnie w oleju, ale również możecie je upiec w piekarniku, wtedy wystarczy pominąć etap dodawania spirytusu 🙂

Kocham i uwielbiam faworki. A Ty wolicie pączki czy faworki?

 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu/occtu
  •  120 g śmietany 18%/ jogurtu
  •  260 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączę ze sobą i zagniatam gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie wyrobione, uderzam je wałkiem ok. 10 min, za każdym razem gdy się rozpłaszczy, zbijam ponownie w kulkę. Dzięki uderzaniu w ciasto, na faworkach powstaną charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Po tym czasie odkrawam kawałek, wałkuję, wycinam paski o szerokości 2 cm i dowolnej długości, na środku paska robię nacięcie i przeplatam ciasto, robiąc faworek. Ciastko, które odkładam na bok, przykrywam ściereczką, aby nie wyschło. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączała faworki. W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Faworki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. Przygotowane faworki wykładam na rozgrzany olej i smażę na złoty kolor. Odsączam je na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem.

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 50 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book