Stopień trudności: łatwy
Już niedługo tłusty czwartek!
Mam dla Ciebie pyszną propozycję faworków.
Ja robiłam je tradycyjnie w oleju, ale również możecie je upiec w piekarniku, wtedy wystarczy pominąć etap dodawania spirytusu 🙂
Kocham i uwielbiam faworki. A Ty wolicie pączki czy faworki?
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu/occtu
- 120 g śmietany 18%/ jogurtu
- 260 g mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączę ze sobą i zagniatam gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie wyrobione, uderzam je wałkiem ok. 10 min, za każdym razem gdy się rozpłaszczy, zbijam ponownie w kulkę. Dzięki uderzaniu w ciasto, na faworkach powstaną charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Po tym czasie odkrawam kawałek, wałkuję, wycinam paski o szerokości 2 cm i dowolnej długości, na środku paska robię nacięcie i przeplatam ciasto, robiąc faworek. Ciastko, które odkładam na bok, przykrywam ściereczką, aby nie wyschło. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączała faworki. W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Faworki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. Przygotowane faworki wykładam na rozgrzany olej i smażę na złoty kolor. Odsączam je na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 50 porcji