Stopień trudności: średni

Kolejny genialny przepis na kotlety z resztek. Czy jest tu ktoś, kto kocha pierogi ruskie? Jestem pewna, że spodobają Ci się również kotlety ruskie.

Dla mnie takie kotlety są idealnym comfort food, specjalnie gdy już jemy ziemniaki gotuję ich więcej, aby przygotowywać na drugi dzień właśnie kotlety 🙂

Zapraszam po przepis na kotlety ruskie, które podbiły moje serce:

 

Składniki:

  • 80 g cebuli
  • 450 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka oleju
  • 170 g twarogu
  • 15 g bułki tartej + 25 g do obtoczenia
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję do miękkości. Cebulę kroję drobno i podsmażam na oleju. Ziemniaki i twaróg przeciskam przez praskę i łączę z cebulą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję jajko, bułkę tartą i zagniatam jednolite ciasto. Biorę porcje ciasta, formuje z niej płaski, okrągły kotlet. Gotowe kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym. Podaje z ulubionymi dodatkami. 

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book