Malinowe ciasto na maślance

Stopień trudności: średni

Dziś przygotowałam dla Was przepis na cudowne i puszyste ciasto na bazie maślanki. Ciasto przygotowałam z pysznymi przetworami malinowymi i świeżymi owocami.

Naszła mnie ogromna ochota na kawałek zwykłego i prostego ciasta, które idealnie sprawdzi się przy filiżance gorącej kawy i chociaż w najmniejszym stopniu przypomina mi trochę lata.

I wiesz co? Udało się! Jedząc to ciasto malinowe, buzia sama się uśmiecha 🙂

Koniecznie też to sprawdź. Poniżej znajdziesz przepis na to obłędne ciacho:

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 20 ml oleju
  • 200 ml maślanki
  • 50 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g przetworów malinowych bez cukru/ dżemu
  • świeże maliny

 

Przygotowanie:

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijam za pomocą miksera z dodatkiem cukru na białą, puszystą masę. Stopniowo wlewam olej i maślankę cały czas mieszając. Następnie dodaję proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie mieszam. Gotowe ciasto przelewam do formy- u mnie 17 × 17 cm, na wierzch wykładam dżem i za pomocą łyżki robię “esy-floresy” na cieście, aby dżem rozłożył się równomiernie na cieście. Na wierzch dodatkowo wykładam świeże lub mrożone owoce. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra dół przez ok. 45 min- tak naprawdę do suchego patyczka.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book