Miękkie pierniki | Pierniki bez leżakowania

Stopień trudności: łatwy

Lubicie prezenty przygotowywane od serca? Takie prezenty gdzie wiecie, że ktoś włożył całe swoje serce do ich przygotowania?
Ja w tym roku obdarowuję moich bliskich ręcznie robionymi pierniczkami, które przygotowałam jako ozdoby na choinkę.
Pierniczki te jej tylko mogą ozdobić choinkę, ale także nadają się do jedzenia, nie muszą “leżakować”- od razu można je jeść.

Dzięki temu, że ciasto nie musi odpoczywać przed wałkowaniem- przygotowanie tych pierników jest ekspresowe. A to, że od razu są miękkie, jest najlepsze, bo od razu możemy kilka zjeść 🙂

 

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 30 g cukru pudru Diamant
  • 60 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 15 g kakao

 

Przygotowanie:

Masło, miód, cukier, sodę, przyprawę do piernika i kakao przekładam do garnka i podgrzewam na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmuję garnek z palnika. Do masy dodaję jajko, dokładnie mieszam i od razu dodaję mąkę. Na początku łącze składniki za pomocą łyżki, a gdy się połączą, wykładam na blat i zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto nie wymaga odpoczynku. Od razu je wałkuję na ok. 3-5 mm i wycinam pierniki za pomocą foremek. Ja moje pierniki będę dawać w prezencie, jako ozdoby choinkowe więc za pomocą słomki robię dziurkę na górze piernika. Gotowe pierniki piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 8 minut. Studzę na kartce, a po ostudzeniu zawiązuję na nich sznurek.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 8 min
Całkowity czas: 28 min
Ilość porcji: 32 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book