Stopień trudności: średni

Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami idealne na świąteczny stół- moje przygotowałam z mąki pełnoziarnistej- bardzo odpowiada mi jej połączenie smakowe z barszczem.

A Ciebie zapraszam do wypróbowania, możesz je przygotować w większej ilości i zamrozić. Idealnie sprawdzą się jako przystawka, nie tylko na święta oraz jako dodatek do świątecznego barszczu.

 

Składniki:

  • 260 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 300 g kapusty wigilijnej (przepis na blogu)

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam w mleku z łyżką mąki i pozostawiam na 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia rozczynu. Do miski dodaję mąkę, sól, rozpuszczone masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiam kilka minut za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto pozostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na pół i z każdej części rozwałkowuję z niego podłużny wąski pasek ciasta. Na środku paska wykładam połowę farszu i zawijam ciasto- kładę je łączeniem do dołu. Za pomocą noża odkrawam małe paszteciki. Gotowe paszteciki wykładam na blaszkę- smaruję mlekiem lub rozbełtanym białkiem. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 20-25 minut.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 20 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book