Sos grzybowy

Stopień trudności: łatwy

Korzystasz z sezonu na grzyby?
Ja uwielbiam świeże i chrupiące grzyby, a samodzielnie zebrane smakują najlepiej, prawda?
Moje zbiory wykorzystałam w prosty i klasyczny sposób, który zasmakuje każdemu fanowi grzybów.

Zapraszam serdecznie na przepis na pyszny sos grzybowy.

 

Składniki:

  • 250 g grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 g natki pietruszki
  • 150 g śmietany (u mnie kokosowa)
  • Sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję drobno. Na rozgrzanym maśle, podsmażam cebulę i czosnek. Następnie dodaję grzyby i duszę przez chwilę aż grzyby stracą surowość. Doprawiam do smaku, dodaję tymianek i natkę pietruszki. Na końcu dodaję śmietankę, chwilę redukuję i podaję z ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book