Stopień trudności: trudny

Babka ziemniaczana jest pyszną regionalną potrawą w wielu regionach polski. Każdy region ma swoje ulubione dodatki. Przedstawiam Wam moją ulubioną wersję.

 

Składniki:

  • 350 g kiełbasy drobiowej
  • 2 kg ziemniaków (odmiana mączysta)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia (opcjonalnie)
  • 190 g cebuli

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieram na tarce — wykorzystuję stronę, która mocno rozdrobni ziemniaki. Kiełbasę kroję drobno i podsmażam aż się zezłoci — jeśli chcesz, możesz użyć do tego oleju. W tym czasie kroję też drobno cebulę i dodaję do kiełbasy. Podsmażam, aż cebula się zeszkli. Do startych ziemniaków dodaję jajka, przyprawy, podsmażoną kiełbasę z cebulą i dokładnie mieszam. Przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół, przez ok 1,5h. Góra babki ziemniaczanej musi być stabilna i upiec się na złocisty kolor. 

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 h 30 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book