Delikatne kopytka

Stopień trudności: łatwy

Kolejny pomysł na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu- choć ja tak bardzo uwielbiam kopytka, że często specjalnie gotuję więcej ziemniaków ☺
Niewielka ilość mąki dodana do ciasta powoduje, że kopytka są wyjątkowo delikatne. 

Do ich przygotowania najlepiej użyć mączystej odmiany ziemniaków.

 

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 50 g mąki

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Pozostawiam do  przestygnięcia i przeciskam przez praskę. Do ziemniaków dodaję jajko i mąkę. Zagniatam gładkie i jednolite ciasto. Blat lekko podsypuję mąką i z ciasta formuję wałek, lekko go spłaszczam i kroję kopytka. Przygotowane kopytka gotuję w osolonym wrzątku przez 1 minutę od wypłynięcia. Gotowe kopytka wykładam jedną warstwą na talerz i przykrywam folią spożywczą, aby nie obsychały.

Jeśli chcesz, żeby kopytka się nie kleiły, możesz je polać odrobiną oleju i wymieszać.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 70 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book