Stopień trudności: średni

Taki pasztet przygotowuję w przypadku gdy nie mam pomysłu na wykorzystanie resztek z rosołu. Pasztet jest delikatny, pięknie rozsmarowuje się na pieczywie.

Może spróbujesz?

 

Składniki:

  • 200 g korzenia pietruszki
  • 400 g marchewki
  • 1300 g mięsa z kurczaka
  • 3 jajka
  • 40 g masła
  • 200 g cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 ml bulionu
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Cebulę z grubsza kroję i podsmażam na maśle, aż straci surowość i się zeszkli. Mięso oddzielam od kości i skóry. Do pasztetu używam samo mięso. Wszystkie składniki blenduję na jednolitą masę. Większą  wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej masę. Piekę w 180 stopniach przez ok. 1,5 h. Gotowy schładzam. Po dokładnym schłodzeniu podaję.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 h 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book