Chleb na zakwasie

Stopień trudności: trudny

Chleb, który zachwyca Was na Instagramie, dostałam dziesiątki wiadomości z prośbą o przepis- jednak zależało mi, aby ten najprostszy bazowy przepis na chleb był idealny. W końcu mi się udało i wracam z przepisem. Chleb zaczynam robić rano, tak aby kolejnego dnia rano móc go upiec i mieć na śniadanie pyszne, domowe pieczywo.

Przygotowanie chleba może wydawać się pracochłonne i wymagające- jednak takie nie jest, najwięcej czasu zajmuje po prostu czekanie. A gdy już spróbujesz takiego chleba, nie będziesz chciała wracać do innego pieczywa. Wiem co mówię 🙂

Chleb ma bardzo prosty skład, tak naprawdę są to tylko 3 składniki. Dzięki temu chleb jest pyszny i lekkostrawny. Taki chleb bardzo dobrze się mrozi, więc warto zrobić jego większą ilość, po wystygnięciu pokroić na kromki i zamrozić.

Niedługo pokażę na moim IG, jak przygotowuję taki chleb krok po kroku. Ważny jest proces składania ciasta i formowania bochenka, dzięki temu chleb pięknie wyrasta.

A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂

 

Składniki:

Zakwas:

  • niewielka ilość zakwasu
  • 40 ml wody
  • 50 g mąki chlebowej typ 1050

Rozczyn:

  • 80 g mąki chlebowej typ 1050
  • 70 ml wody
  • 50 g zakwasu

Chleb:

  • 1 kg mąki chlebowej typ 1050
  • 600-650 ml wody
  • 22 g soli
  • rozczyn

 

Przygotowanie:

Na początku wyjmuję zakwas z lodówki i dokarmiam go wodą i mąką proporcją, jaką podałam w składnikach- mieszam go drewnianą łyżeczką, przykrywam wieczkiem i pozostawiam do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na ok. 4-5 h. Po upływie tego czasu sprawdzam, czy zakwas jest gotowy do pieczenia- do szklanki wlewam wodę, biorę odrobinę zakwasu i upuszczam do na wodę. Jeśli zakwas pływa na wierzchu, to jest gotowy, jeśli opada na dno, daj mu jeszcze trochę czasu.

Gdy zakwas jest gotowy do przygotowania rozczynu- do miski dodaję wodę i zakwas, dokładnie mieszam i dodaję mąkę. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na kolejne 4-5 h. Po tym czasie sprawdzam, czy rozczyn jest gotowy- do szklanki wlewam wodę, biorę odrobinę rozczynu i upuszczam do na wodę. Jeśli rozczyn pływa na wierzchu, to jest gotowy, jeśli opada na dno, daj mu jeszcze trochę czasu.

Gdy rozczyn jest gotowy w dużej misce, najlepiej plastikowej przygotowuje ciasto na chleb- dodaję 600 ml wody, sól i cały rozczyn, który przygotowałam wcześniej, dokładnie mieszam. Następnie dodaję mąkę i wyrabiam ciasto, tylko do połączenia składników- ciasto będzie gęste (jeśli nie uda Ci się dobrze połączyć składników, dodaj więcej wody). Wyrobione ciasto przykrywam ścierką i pozostawiam do autolizy na 30 minut.

Następnie zaczynamy proces składania ciasta. Gdy ciasto odpocznie, moczę dłoń w pozostałej wodzie (dzięki temu ciasto nie klei się do dłoni) i od dna miski wyciągam ciasto i rozciągam je, zakładając je do góry (robię tak z każdej strony chleba- ok. 5 razy). Ponownie przykrywam chleb ścierką i pozostawiam go na 30 minut. W kolejnym kroku ponownie składam ciasto jak wyżej i po złożeniu przykrywam ścierką i pozostawiam na 30 minut. Proces ten powtarzam jeszcze jeden raz i ponownie pozostawiam chleb na 30 minut.

Kolejne (4) składanie wygląda już inaczej. Moczę dokładnie obie dłonie w wodzie i odklejam całe ciasto od miski. Podnoszę je do góry przez środek ciasta i górę ciasta zakładam pod spód, a dół ciasta zakładam na wcześniej założony kawałek. Ciasto przekręcam i z drugiego boku powtarzam te kroki. Pozostawiam na 30 minut do autolizy. Po tym czasie ponownie składam ciasto jak wyżej i po złożeniu przykrywam ścierką i pozostawiam na 30 minut.

W kolejnym kroku blat/stolnicę polewam wodą i wykładam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równie części- z podanych proporcji wyjdą dwa bochenki chleba.  Oba kawałki formuję- zaokrąglam je, aby gluten “wiedział” jaki kształt chcemy osiągnąć. Chleby pozostawiam na 10 minut relaksacji. W tym czasie przygotowuję koszyczki rozrostowe- u mnie są to durszlaki, wykładam je ściereczką i obsypuję dokładnie mąką bezglutenową.

Gdy chleby odpoczną, przyszedł czas na właściwe formowanie. Blat powinien być cały czas zwilżony wodą. Odwracam ciasto tak, aby dół był na górze i rozpłaszczam je lekko, tworząc prostokąt. Jeśli chcesz użyć dodatków, to teraz posyp nimi ciasto. Zaczynam składać chleb- górę ciasto składam do środka, następnie dół zakładam na górę. Kolejno zakładam boki- lewy bok zakładam do środka, a prawy na górę wcześniej złożonego boku. Mam już gotowy chleb. Przekładam go do miski łączeniem/ złożeniem do góry. Dokładnie oprószam mąką bezglutenową, przykrywam wystającą, pozostałą ścierką i pozostawiam do fermentacji w lodówce na ok. 8-12 h (zwykle na noc)

Następnego dnia rano wyjmuję chleby z lodówki. Sprawdzam, czy chleb jest wystarczająco wyrośnięty i gotowy do wypieku. Lekko dotykam jego powierzchni, jeśli zagłębienie powoli wraca na miejsce- wtedy chleb jest gotowy. Jeśli wraca szybko, to daję mu jeszcze trochę czasu do wyrośnięcia.

Moje chleby piekę w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Piekarnik nagrzewam razem z naczyniem do 230-240 stopni, naczynie musi się nagrzewać ok. 20 minut. Gdy naczynie będzie odpowiednio nagrzane, ostrożnie wyjmuję je z piekarnika, zdejmuję pokrywkę i do środka przerzucam chleb (przekręcając nad naczyniem, koszyczek z chlebem). Chleb nacinam za pomocą ostrego noża lub żyletki, przykrywam naczynie przykrywką i wkładam do piekarnika. Piekę przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni, zdejmuję przykrywkę i piekę kolejne 20 minut. Po upieczeniu chleb przekładam na kratkę i studzę.

Proces wydaje się być skomplikowany, ale tak naprawdę nie jest 🙂 Jeśli pojawią się w Twojej głowie pytania, pisz na IG.

 

———

Czas przygotowania: 1 h
Czas oczekiwania: 25 h
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 26 h 40 min
Ilość porcji: 2 bochenki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book