Odrywany chlebek czosnkowy

Stopień trudności: średni

Miękki i puszysty odrywany chlebek czosnkowy jest idealną przekąską imprezową. Nie tylko pysznie smakuje, ale bardzo efektownie wygląda. Każdy chętnie oderwie kawałek dla siebie.

Do przygotowania chlebka możesz równie dobrze użyć pesto i chlebek wyjdzie równie pyszny.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 25 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 120 ml wody
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 35 ml masła

Masło czosnkowe:

  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które skruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaje cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, jajko i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. W czasie wyrastania ciasta przygotowuję masło czosnkowe. Miękkie masło łączę z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na prostokąt, smaruję masłem czosnkowym. Ciasto kroję w kwadraty o szerokości krótszego boku keksówki, w której planuję piec chlebek. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i układam w niej na sztorc kawałki ciasta- masłem do góry. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Piekę przez 40 min, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 2 h 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book