Stopień trudności: łatwy

Przepis na te pyszne oponki serowe pochodzi z przepiśnika mojej babci.

Oponki są pyszne, długo zachowują świeżość. Konieczni musisz ich spróbować.

 

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżki sody oczyszczonej
  • 250 g mąki
  • wanilia mielona
  • 100 g erytrytolu
  • 1 łyżka spirytusu/octu

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Masa będzie lepiącą. Wykładam ją na podsypany blat i zagniatam jednolite ciasto. Ciasto dzielę na pół. Jedną połowę przykrywam ścierką, aby nie wyschła. Drugą połowę rozwałkowuję na ok. 0.5 mm grubości. Za pomocą ringu/szklanki wycinam oponkę, a za pomocą kieliszka robię w niej dziurkę. Gotowe oponki smażę na rozgrzanym oleju, aż będą złote. Temperatura oleju powinna mieć ok. 170 stopni.
Usmażone oponki odsączam na ręczniku papierowym i obtaczam w erytrytolu i cynamonie lub posypuje cukrem pudrem.

Oponki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy po włożeniu do oleju ciasto do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 15 szt

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book