Stopień trudności: średni

Seler naciowy, dlaczego warto go jeść?

Seler naciowy należy do warzyw z rodziny selerowatych. Jest jednym z najmniej docenianych warzyw, często ze względu na smak. Przedstawię Ci teraz kilka wartości odżywczych selera oraz sposoby, w jaki sposób przemycić to warzywo w codziennych posiłkach.

Według mnie warto “odczarować” seler i zachęcić jak największą ilość osób do włączenia go do swojego jadłospisu. Seler naciowy jest bombą witaminową- zawiera dużą ilość witamin oraz substancji odżywczych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Witaminy, jakie zawiera to m.in. wit. C, wit. a, wit. E oraz minerały, m.in. potas, wapń, żelazo, cynk. Seler naciowy zapewnia dużą ilość przeciwutleniaczy oraz dostarcza odpowiednią dawkę kwasu foliowego.

Dodatkowo seler naciowy pobudza procesy przemiany materii i wspomaga odchudzanie, a duża zawartość błonnika poprawia trawienie. Seler ma tylko 13 kcal w 100 g, wiec jest cennym składnikiem w codziennej diecie. Przez to, że jest praktycznie beztłuszczowy, syci na długi czas jest idealny w przypadku diety odchudzającej- dzięki temu warto go jeść 🙂

Powyższe przykładny pokazują, że warto sięgnąć po seler, który jest bardzo zdrowy- wspomaga funkcjonowanie organizmu, nawadnia organizm, ułatwia zasypianie, wspomaga trawienie oraz wypełnia żołądek, dostarczając tym samym niewielką ilość kalorii. Nie czekaj, zacznij jeść seler naciowy już dziś 🙂

Jak przemycić seler naciowy w codziennej diecie?

Dla wielu osób seler naciowy posiada dość specyficzny, intensywny smak- sama kilka lat temu byłam tą osobą, której seler po prostu nie smakował. Ja wychodzę z założenia, że warto jeść produkty, które są odżywcze i przynoszą naszemu organizmowi same korzyści. W ten sposób przyzwyczaiłam się do jego smaku, a z czasem naprawdę go polubiłam.

Natomiast najłatwiejszym sposobem na przemycenie selera naciowego w codziennej diecie jest użycie go w koktajlach owocowo-warzywnych, różnorodnych pastach kanapkowych, sosach warzywnych, sałatkach, zupach oraz zapiekankach. Także jest w czym wybierać- spróbuj go dołączyć do swojej diety. Mam też dla Ciebie kilka pysznych propozycji na wykorzystanie tego warzywa- znajdziesz je w dalszej części tego wpisu.

Naciowe Seler Love skupia się na promocji selera naciowego oraz zdrowego stylu życia.  Na stronie Naciowe Seler Love znajdziesz dużą ilość szczegółowych informacji na temat historii selera naciowego, jego wartości odżywczych oraz fajnych ciekawostek.

Na powyższej stronie znajdziesz ogromną ilość propozycji przepisów, w której można wykorzystać seler naciowy. Sama często szukam tam inspiracji do przygotowania moich posiłków. Przy okazji nadchodzących świąt znajdziesz tak także kilka świetnych przepisów, które sprawdzą się na świątecznym stole.

Jednak Naciowe Seler Love to nie tylko wiedza o selerze, ale przede wszystkim wiedza o zdrowym stylu życia oraz wiedza o tym, w jaki sposób zdrowo się odżywiać. Koniecznie odwiedź stronę i poszukaj inspiracji dla swoich posiłków.

Zapraszam również do odwiedzenia profilu FB oraz IG SelerLove.

Poniżej przygotowałam specjalnie dla Ciebie kilka propozycji, w których w łatwy sposób przemycisz seler naciowy, a tym samym dużą ilość witamin. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisów.

 

Makaron z warzywami 

Pyszny kremowy makaron z dodatkiem dużej ilości warzyw idealnie sprawdzi się na obiad oraz kolację. Dodatek selera naciowego dodaje całemu daniu świeżości i lekkości.

Składniki:

  • 180 g cukinii
  • 120 g selera naciowego
  • 70 g marchwi
  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy do mięs
  • 150 g makaronu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 5 g masła

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię kroję w cienkie półplasterki, seler kroję drobniej, marchewkę kroję za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie plastry. Kurczaka kroję w cienkie plastry i obtaczam w przyprawie. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam kurczaka aż się zezłoci. Mięso zdejmuję z patelni i na tę samą patelnię przekładam warzywa i podsmażam je, aż stracą surowość. Do warzyw dodaję mięso i śmietankę, gotuję przez chwilę, aby śmietanka się zredukowała. Pod koniec gotowania do dodaję makaron, mieszam i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 8 porcji

 


 

Paprykowy hummus

Domowy hummus jest świetnym dodatkiem do sałatek, pieczywa oraz do podawania samodzielnie z warzywami.

 

Składniki:

  • 1 puszka/słoik ciecierzycy
  • 20 g tahini
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 50 g ajwaru
  • 10 ml soku  cytryny
  • 10 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • woda do konsystencji

 

Przygotowanie:

Ciecierzyce odsączam z zalewy. Wszystkie składniki przekładam do blendera i blenduję na gładką masę. Gdy masa będzie zbyt gęsta- dolewam odrobinę wody. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję ze słupkami selera naciowego i marchewki.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje

 


 

Szarpany kurczak z selerem naciowym 

Szarpane kawałki pieczonego kurczaka w połączeniu ze świeżym smakiem selera naciowego tworzy idealną sałatkę, ale równie pyszną pastę do pieczywa.

 

Składniki:

  • 50 g selera naciowego
  • 200 g pieczonego kurczaka
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 20 g majonezu
  • 30 g sosu BBQ
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

 

Przygotowanie:

Kurczaka piekę z ulubiony sposób, ja wykorzystałam mięso z udek pieczonych w maślance- przepis na IG. Kurczaka szarpię za pomocą widelca na długie cienkie “niteczki”. Seler kroję na cienkie plasterki. Składniki na sos mieszam. W misce łączę kurczaka, seler oraz sos. Schładzam i podaję w ulubiony sposób.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Całkowity czas: 10 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book