Stopień trudności: średni

Czy może być coś lepszego niż rosół mamy? Dla mnie nie
Wczoraj wieczorem ugotowałam razem z mamą najlepszy rosół na świecie- moim świecie

Czy Wasze mamy i babcie też gotują według Was najlepsze rosoły? Mój samodzielnie robiony nie ma nawet porównania do tego mamy.

 

Składniki:

  • Tuszkę kurczaka 
  • Porcję rosołową z kaczki
  • Opaloną cebulę
  • Włoszczyznę
  • Dużą ilość marchewek
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • Sól, pieprz, domowa przyprawa uniwersalna

 

Przygotowanie:

Kurczaka i kaczkę porcjuję, dokładnie oczyszczam i myję.
Mięso wkładam do garnka z zimną wodą i gotuję na średnim ogniu, aby mięso się ścięło i na wierzchu zebrały się szumowiny- u mnie trwało to 1,5 h. Dokładnie zbieram szumowiny. Następnie dodaję ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy oraz warzywa i gotuję na małym ogniu- u mnie trwało to 3,5 h. Na koniec gotowania doprawiam do smaku solą i przyprawą uniwersalną. Wyjmuje mięso i warzywa. Marchewkę kroje drobniej i dodaje z powrotem do rosołu. Rosół jemy tylko z marchewką i natką pietruszki. 

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 5 h
Całkowity czas: 5 h 15 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book