Stopień trudności: łatwy

Domowe Kinder country bez pieczenia idealnie sprawdzi się na deser do kawy i na wizytę gości.
Powiem Ci szczerze, że to jedno z najlepszych ciast, jakie zrobiłam.

 

Składniki:

Masa:

  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g orkiszu ekspandowanego 
  • 140 g herbatników 

Polewa:

  • 100 g groszków czekoladowych 
  • 10 g śmietanki 30%
  • 10 g orkiszu ekspandowanego 

 

Przygotowanie:

Czekoladę białą rozpuszczam w kąpieli wodnej. W misce łączę twaróg, mascarpone i czekoladę. Całość dokładnie mieszam.
Użyłam blaszki 17 × 17 cm. Na spód wykładam warstwę herbatników. Następnie krem, dokładnie wygładzam i przykrywam warstwą herbatników. Przygotowuję polewę. Groszki czekoladowe rozpuszczam z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję owies, mieszam I wylewam na herbatniki. Polewę wygładzam. Deser schładzam w lodówce przez kilka godzin. Następnie kroję w kostkę i podaję ze świeżymi owocami.

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book