Stopień trudności: łatwy
Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)
Do domowych przetworów zawsze używam pomidorów podłużnych, tzw. LIMA. Mają one dużo miąższu oraz niewiele nasion i idealnie sprawdzają się do przygotowywania przetworów.
Już kolejny rok zdecydowałam się przygotować domowe pomidory krojone. Są dokładnie takie same jak te ze sklepowych puszek. Wykorzystuję je dosłownie do wszystkiego. Będą idealne jako dodatek do sosu pomidorowego, zupy, leczo, pizzy oraz szakszuki. Wykorzystasz je wszędzie, gdzie używasz pomidorów z puszki.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 10 kg pomidorów
- 10 łyżeczek soli kamiennej (1 łyżeczka soli na 1 kg pomidorów)
Przygotowanie:
Pomidory myję. Z pomidorów zdejmuję skórkę. Nacinam skórkę na krzyż, na czubku pomidora, odkrawam twardą końcówkę z szypułką. Tak przygotowane pomidory wrzucam do wrzątku na 2-3 minuty i wyławiam. Sparzone pomidory bezpośrednio z wrzątku wrzucam do zimnej wody na minutę. Potem łatwo zdejmuję skórkę.
Tak przygotowane pomidory kroję w kostkę średniej wielkości. Pokrojone pomidory przekładam do wysokiego garnka. Doprawiam je solą i podgrzewam. Gdy pomidory zaczną się gotować, zmniejszam gaz i gotuję je przez ok. 15-20 minut. Co jakiś czas delikatnie je mieszam, uważam, aby nie rozwalić pomidorów.
Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików ostrożnie przekładam pomidory razem z sokiem. Wlewaj bardzo ostrożnie, aby sam słoik przyzwyczaił się do temperatury i nie pękł. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Napełniony słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.
Pasteryzowanie: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.
W razie potrzeby dostosuj ilość soli do swoich preferencji.
Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.
———
Czas przygotowania: 1 h
Czas gotowania: 1 h
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 16 słoików
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy