Stopień trudności: łatwy
Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)
Do domowych przetworów zawsze używam pomidorów podłużnych, tzw. LIMA. Mają one dużo miąższu oraz niewiele nasion i idealnie sprawdzają się do przygotowywania przetworów.
Domowa passata to idealna alternatywa dla sklepowych passat oraz przecierów pomidorowych. Przygotowania przez Ciebie w domu będzie pyszna i delikatna. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosu pomidorowego, zupy, leczo, pizzy. Wykorzystasz ją wszędzie, gdzie używasz produktów sklepowych.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 15 kg pomidorów
- 7,5 płaskich łyżek soli kamiennej (1 łyżeczka soli na 1 kg pomidorów)
- 7,5 płaskich łyżki cukru (1 łyżeczka cukru na 1 kg pomidorów)
Przygotowanie:
Pomidory myję i kroję w mniejsze kawałki. Przekładam je bezpośrednio do większego garnka i rozgotowuję je.
Jeśli chcesz, możesz wcześniej z pomidorów zdjąć skórkę. Wystarczy naciąć skórkę na krzyż, na czubku pomidora, odkroić twardą końcówkę z szypułką. Tak przygotowane pomidory wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty i wyłowić. Sparzone pomidory bezpośrednio z wrzątku wrzucić do zimnej wody na minutę. Potem łatwo można zdjąć skórkę.
Gdy pomidory będą rozgotowane, blenduję je na gładką masę. Ja lubię gdy przecier/passata jest gładka, więc przecieram całość przez sitko. Przetarty przecier ponownie przekładam do garnka, doprawiam go solą i cukrem. Gotuję i odparowuję nadmiar wody, tak długo, aż uzyskam pożądaną konsystencję. Pamiętam, aby przecier zamieszać co jakiś czas.
Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych butelek/słoików ostrożnie passatę. Butelkę/słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg butelki/słoika i nakrętka były suche. Napełnioną butelkę/słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.
Pasteryzowanie: Ja butelki/słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej butelki/słoiki zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję butelki/słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.
W razie potrzeby dostosuj ilość soli i cukru do swoich preferencji.
Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 14 butelek
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy