Domowy przecier pomidorowy | Domowa passata pomidorowa

Stopień trudności: łatwy

Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)

Do domowych przetworów zawsze używam pomidorów podłużnych, tzw. LIMA. Mają one dużo miąższu oraz niewiele nasion i idealnie sprawdzają się do przygotowywania przetworów.

Domowa passata to idealna alternatywa dla sklepowych passat oraz przecierów pomidorowych. Przygotowania przez Ciebie w domu będzie pyszna i delikatna. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosu pomidorowego, zupy, leczo, pizzy. Wykorzystasz ją wszędzie, gdzie używasz produktów sklepowych.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 15 kg pomidorów
  • 7,5 płaskich łyżek soli kamiennej (1 łyżeczka soli na 1 kg pomidorów)
  • 7,5 płaskich łyżki cukru (1 łyżeczka cukru na 1 kg pomidorów)

 

Przygotowanie:

Pomidory myję i kroję w mniejsze kawałki. Przekładam je bezpośrednio do większego garnka i rozgotowuję je.

Jeśli chcesz, możesz wcześniej z pomidorów zdjąć skórkę. Wystarczy naciąć skórkę na krzyż, na czubku pomidora, odkroić twardą końcówkę z szypułką. Tak przygotowane pomidory wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty i wyłowić. Sparzone pomidory bezpośrednio z wrzątku wrzucić do zimnej wody na minutę. Potem łatwo można zdjąć skórkę.

Gdy pomidory będą rozgotowane, blenduję je na gładką masę. Ja lubię gdy przecier/passata jest gładka, więc przecieram całość przez sitko. Przetarty przecier ponownie przekładam do garnka, doprawiam go solą i cukrem. Gotuję i odparowuję nadmiar wody, tak długo, aż uzyskam pożądaną konsystencję. Pamiętam, aby przecier zamieszać co jakiś czas.

Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych butelek/słoików ostrożnie passatę. Butelkę/słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg butelki/słoika i nakrętka były suche. Napełnioną butelkę/słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.

Pasteryzowanie: Ja butelki/słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej butelki/słoiki zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję butelki/słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.

W razie potrzeby dostosuj ilość soli i cukru do swoich preferencji.

Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 14 butelek

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book