Stopień trudności: łatwy
Klasyczne ogórki małosolne to pierwszy smak lata. Na blogu przedstawiałam już ekspresową wersję, a w tym wpisie znajdziesz mój przepis na tradycyjne małosolne.
Gotowe ogórki zjadam w przeciągu kilku dni, jeśli nie chcę, aby mocniej się ukisiły, przechowuję szczelnie zamknięte w lodowce.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- 1 łyżka gorczycy
- 0,5 główki czosnku
- 2 liście laurowe
- zestaw do kiszenia (czosnek, koper, chrzan)
- sól
- wrzątek
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myję i namaczam przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przekładam je do dużego słoika, jeśli chcesz, aby ukisiły się szybciej- odetnij ogórkom końcówki. Do słoika dodaję zestaw do kiszenia, czosnek, gorczycę. Ogórki zalewam gorącą wodą, w której wcześniej rozpuściłam sól.
Na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli. Ogórki należy obciążyć, np. talerzykiem, aby całe znajdowały się pod wodą.
Tak przygotowane ogórki przykrywam gazą, która zabezpieczam gumką recepturką. Pozostawiam na blacie w temperaturze pokojowej, aż ogórki będą gotowe.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2-3 dni
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy