Ogórki małosolne

Stopień trudności: łatwy

Klasyczne ogórki małosolne to pierwszy smak lata. Na blogu przedstawiałam już ekspresową wersję, a w tym wpisie znajdziesz mój przepis na tradycyjne małosolne.

Gotowe ogórki zjadam w przeciągu kilku dni, jeśli nie chcę, aby mocniej się ukisiły, przechowuję szczelnie zamknięte w lodowce.

 

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • 1 łyżka gorczycy
  • 0,5 główki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • zestaw do kiszenia (czosnek, koper, chrzan)
  • sól
  • wrzątek

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myję i namaczam przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przekładam je do dużego słoika, jeśli chcesz, aby ukisiły się szybciej- odetnij ogórkom końcówki. Do słoika dodaję zestaw do kiszenia, czosnek, gorczycę. Ogórki zalewam gorącą wodą, w której wcześniej rozpuściłam sól.
Na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli. Ogórki należy obciążyć, np. talerzykiem, aby całe znajdowały się pod wodą.
Tak przygotowane ogórki przykrywam gazą, która zabezpieczam gumką recepturką. Pozostawiam na blacie w temperaturze pokojowej, aż ogórki będą gotowe.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2-3 dni

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book