Zrazy z karkówki

zrazy-z-karkówki

Przygotuj razem ze mną obłędne zrazy z karkówki. Idealny pomysł na obiad, który zachwyci każdego przy stole.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki
  • Mąka do obtoczenia
  • 10 g oleju
  • 1 l bulionu
  • po kawałku włoszczyzny
  • Pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g śmietanki 30%
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy

Przyprawy:

  • Sól i pieprz
  • Papryka słodka i ostra
  • Czosnek granulowany

Dodatki do zrazów:

  • Musztarda
  • Ogórek kiszony
  • Cebula
  • 5 plastrów boczku wędzonego parzonego

 

Przygotowanie:

Plastry karkówki cienko rozbij i dopraw z obu stron przyprawami. Każdy kotlet posmaruj musztardą, na środek wyłóż plaster boczku, pokrojoną cebulę oraz ćwiartki ogórka. Zrazy zawiń w ścisły rulon. Łączenie mięsa zabezpiecz wykałaczką, aby roladki się nie rozpadły.

Obtocz je w mące i podsmaż na oleju, z każdej strony, aż roladki się zrumienią. Do zrazów dodaj po kawałku włoszczyzny, cebulę, czosnek oraz zioła. Całość zalej bulionem, do przykrycia mięsa i gotuj na małej mocy palnika, aż mięso zmięknie i będzie kruche. Gotuj przez ok. 1-1,5 h.

Po tym czasie roladki wyjmij z patelni, z sosu wyjmij warzywa (sos możesz zblendować razem z warzywami, pamiętaj, tylko aby wyjąć ziele i liść). Do sosu dodaj śmietankę. Zrazy przełóż ponownie na patelnię i podgrzewaj przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book