Przygotuj razem ze mną obłędne zrazy z karkówki. Idealny pomysł na obiad, który zachwyci każdego przy stole.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 5 plastrów karkówki
- Mąka do obtoczenia
- 10 g oleju
- 1 l bulionu
- po kawałku włoszczyzny
- Pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 50 g śmietanki 30%
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
Przyprawy:
- Sól i pieprz
- Papryka słodka i ostra
- Czosnek granulowany
Dodatki do zrazów:
- Musztarda
- Ogórek kiszony
- Cebula
- 5 plastrów boczku wędzonego parzonego
Przygotowanie:
Plastry karkówki cienko rozbij i dopraw z obu stron przyprawami. Każdy kotlet posmaruj musztardą, na środek wyłóż plaster boczku, pokrojoną cebulę oraz ćwiartki ogórka. Zrazy zawiń w ścisły rulon. Łączenie mięsa zabezpiecz wykałaczką, aby roladki się nie rozpadły.
Obtocz je w mące i podsmaż na oleju, z każdej strony, aż roladki się zrumienią. Do zrazów dodaj po kawałku włoszczyzny, cebulę, czosnek oraz zioła. Całość zalej bulionem, do przykrycia mięsa i gotuj na małej mocy palnika, aż mięso zmięknie i będzie kruche. Gotuj przez ok. 1-1,5 h.
Po tym czasie roladki wyjmij z patelni, z sosu wyjmij warzywa (sos możesz zblendować razem z warzywami, pamiętaj, tylko aby wyjąć ziele i liść). Do sosu dodaj śmietankę. Zrazy przełóż ponownie na patelnię i podgrzewaj przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!