Założę się, że nie zjesz lepszego ciasta bez pieczenia. Jest pyszne i pokocha je każdy.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie 🙂
Ciasto Michałek
Składniki
250 g śmietanki 30%
250 g białych michałków
250 g mascarpone
250 g herbatników
50 g białej czekolady
25 g śmietanki 30%
orzechy ziemne
cukierki do dekoracji
Przygotowanie
Do śmietanki dodaj pokruszone cukierki i podgrzewaj, aż się rozpuszczą.
Przykryj folią spożywczą i po wystudzeniu schłodź w lodówce najlepiej przez noc. Do schłodzonego kremu dodaj mascarpone i miksuj na jasną masę.
Do formy 17x17 wyłóż spód z herbatników, dodaj krem i ponownie herbatniki. Postępuj tak do wykończenia składników i schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
W międzyczasie przygotuj polewę. Białą czekoladę dodaj do śmietanki i podgrzej, aż czekolada się rozpuści.
Ciasto udekoruj polewą, orzechami i pokruszonymi cukierkami.
Gotowe najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego!
Oceń wpis
Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 6
Brak głosów! Bądź pierwszy