ciasto-michałek

Założę się, że nie zjesz lepszego ciasta bez pieczenia. Jest pyszne i pokocha je każdy.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 250 g śmietanki 30%
  • 250 g białych michałków
  • 250 g mascarpone
  • 250 g herbatników
  • 50 g białej czekolady
  • 25 g śmietanki 30%
  • orzechy ziemne
  • cukierki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Do śmietanki dodaj pokruszone cukierki i podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Przykryj folią spożywczą i po wystudzeniu schłodź w lodówce najlepiej przez noc. Do schłodzonego kremu dodaj mascarpone i miksuj na jasną masę. Do formy 17×17 wyłóż spód z herbatników, dodaj krem i ponownie herbatniki. Postępuj tak do wykończenia składników i schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin. W międzyczasie przygotuj polewę. Białą czekoladę dodaj do śmietanki i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. Ciasto udekoruj polewą, orzechami i pokruszonymi cukierkami. Gotowe najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book