Ciasto Michałek

Założę się, że nie zjesz lepszego ciasta bez pieczenia. Jest pyszne i pokocha je każdy.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie 🙂 

Ciasto Michałek

Składniki

  • 250 g śmietanki 30%

  • 250 g białych michałków

  • 250 g mascarpone

  • 250 g herbatników

     

  • 50 g białej czekolady

  • 25 g śmietanki 30%

  • orzechy ziemne

  • cukierki do dekoracji

Przygotowanie

  • Do śmietanki dodaj pokruszone cukierki i podgrzewaj, aż się rozpuszczą.

  • Przykryj folią spożywczą i po wystudzeniu schłodź w lodówce najlepiej przez noc. Do schłodzonego kremu dodaj mascarpone i miksuj na jasną masę. 

  • Do formy 17x17 wyłóż spód z herbatników, dodaj krem i ponownie herbatniki. Postępuj tak do wykończenia składników i schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin. 

  • W międzyczasie przygotuj polewę. Białą czekoladę dodaj do śmietanki i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. 

  • Ciasto udekoruj polewą, orzechami i pokruszonymi cukierkami. 

  • Gotowe najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego!

    Oceń wpis

    Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 6

    Brak głosów! Bądź pierwszy

    Bądź na bieżąco:

    Udostępnij ten przepis:

    Polecane wpisy:

    • All Posts
    • bez kategorii
    • Boże Narodzenie
    • Na słodko
    • Na słono
    • Sylwester
    • Wielkanoc

    Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

    Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
    Zaczynajmy!

    Najpopularniejsze posty

    • All Posts
    • bez kategorii
    • Boże Narodzenie
    • Na słodko
    • Na słono
    • Sylwester
    • Wielkanoc

    Kategorie

    Moje książki

    Pomocnik kuchenny

    Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

    Pojemność miar:

    • 1 szklanka – 250 ml/250 g
    • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
    • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
    • 1 kostka masła – 200 g
    • 1 jajko – 50 g
    • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
    • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
    • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
    • 16 łyżek – 1 szklanka
    • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

    Tagi

    Edit Template

    Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

    © 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media