babka-serowa

Stopień trudności: łatwy

To najlepsza babka jaką zjesz. Pyszna, delikatna i długo utrzymująca świeżość- musisz jej spróbować.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto

  • 5 jajek M
  • 150 g cukru
  • 200 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 130 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki

Lukier

  • 100 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 50 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 15 g soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Jajka razem z cukrem ubij na puszystą masę. Następnie dodaj serek kanapkowy, skórkę i sok z cytryny oraz masło, po czym dodaj sypkie składniki i mieszaj delikatnie łyżką do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy standardowej wielkości lub keksówki posmarowanej olejem i posypanej mąką. Piecz w 180*C, ok. 45 min. W międzyczasie przygotuj lukier. Zmiksuj wszystkie składniki na puszystą masę i ozdób ciasto. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: ok. 45 min

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book