Cynamonki

Stopień trudności: średni

Cynamonki lepsze niż z cukierni. Na jednym kawałku się nie skończy.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 5 g drożdży suszonych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

Dodatki:

  • 30 g masła
  • 10 g cynamonu
  • 50 g cukru
  • Jajko do posmarowania

Lukier:

  • 50 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto przełóż do miski, wyrabiaj mikserem i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie połącz ze sobą masło, cukier i cynamon. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta, posmaruj wcześniej przygotowaną masą i zwiń w rulon. Za pomocą nitki pokrój bułeczki, ułóż w formie 20×20 cm i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 10 min. Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 30 min. W tym czasie zmiksuj na gładką masę składniki na lukier. Ciepłe cynamonu posmaruj lukrem i podaj. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 1 godzina 30 min
Czas pieczenia: 30 min

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media