Stopień trudności: średni
Cynamonki lepsze niż z cukierni. Na jednym kawałku się nie skończy.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 30 g cukru
- 5 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Dodatki:
- 30 g masła
- 10 g cynamonu
- 50 g cukru
- Jajko do posmarowania
Lukier:
- 50 g śmietankowego serka kanapkowego
- 25 g masła
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przełóż do miski, wyrabiaj mikserem i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie połącz ze sobą masło, cukier i cynamon. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta, posmaruj wcześniej przygotowaną masą i zwiń w rulon. Za pomocą nitki pokrój bułeczki, ułóż w formie 20×20 cm i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 10 min. Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 30 min. W tym czasie zmiksuj na gładką masę składniki na lukier. Ciepłe cynamonu posmaruj lukrem i podaj. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy