Babka ziemniaczana

Stopień trudności: łatwy

Reklama VEGETA


 

Babka ziemniaczana to świetny pomysł na prosty i bardzo tani obiad lub kolację. Jest pyszną regionalną potrawą w wielu regionach Polski. Każdy region ma swoje ulubione dodatki oraz nazwę tego dania. Napisz w komentarzu, jak nazywa się ona u Ciebie.

Aby moja babka zyskała wyjątkowy smak, doprawiam ją przyprawą, Vegeta Oryginalna. Połączeniu starannie dobranych przypraw i suszonych warzyw sprawia, że zastosowania Vegety są nieograniczone!

Przedstawiam Ci moją ulubioną wersję.

 

Składniki:

  • 250 g kiełbasy
  • 1,5 kg ziemniaków (odmiana mączysta)
  • 3 jajka
  • 120 g śmietany 18%
  • 15 g przyprawy Vegeta Oryginalna
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kiełbasę pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż się zezłoci — jeśli chcesz, możesz użyć do tego oleju.  Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce — wykorzystaj stronę, która mocno rozdrobni ziemniaki. Do starcia warzyw możesz wykorzystać robota kuchennego lub wyciskarkę wolnoobrotową. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, użyj do tego sitka. Jeśli wolisz, aby babka ziemniaczana miała mniej zwartą konsystencję, nie odciskaj zbyt mocno ziemniaków. Wodę z ziemniaków odciśnij do miski, pozostaw na kilka minut, aby na dnie miski zebrała się skrobia. Wodę wylej z miski, a na dnie pozostaw skrobię. Do miski dodaj ziemniaki, kiełbasę, jajka, przyprawę Vegeta Oryginalna oraz śmietanę. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do keksówki (11×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C, grzanie góra-dół, przez ok. 1,5 h. Góra babki ziemniaczanej musi być stabilna i upiec się na złocisty kolor.

Babkę możesz zjeść bezpośrednio po przygotowaniu lub po wystudzeniu pokroić w plastry i podsmażyć na złoty kolor.

 

 


 

Oprócz przyprawy Vegeta Oryginalna znajdziesz również przyprawę Vegeta Natur oraz Vegeta w tradycyjnym opakowaniu.

Wykorzystaj przyprawę Vegeta, która będzie dla Ciebie idealna ????

 

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 h 30 min

 

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media