Stopień trudności: łatwy
Reklama VEGETA
Babka ziemniaczana to świetny pomysł na prosty i bardzo tani obiad lub kolację. Jest pyszną regionalną potrawą w wielu regionach Polski. Każdy region ma swoje ulubione dodatki oraz nazwę tego dania. Napisz w komentarzu, jak nazywa się ona u Ciebie.
Aby moja babka zyskała wyjątkowy smak, doprawiam ją przyprawą, Vegeta Oryginalna. Połączeniu starannie dobranych przypraw i suszonych warzyw sprawia, że zastosowania Vegety są nieograniczone!
Przedstawiam Ci moją ulubioną wersję.
Składniki:
- 250 g kiełbasy
- 1,5 kg ziemniaków (odmiana mączysta)
- 3 jajka
- 120 g śmietany 18%
- 15 g przyprawy Vegeta Oryginalna
- 2 łyżeczki majeranku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż się zezłoci — jeśli chcesz, możesz użyć do tego oleju. Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce — wykorzystaj stronę, która mocno rozdrobni ziemniaki. Do starcia warzyw możesz wykorzystać robota kuchennego lub wyciskarkę wolnoobrotową. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, użyj do tego sitka. Jeśli wolisz, aby babka ziemniaczana miała mniej zwartą konsystencję, nie odciskaj zbyt mocno ziemniaków. Wodę z ziemniaków odciśnij do miski, pozostaw na kilka minut, aby na dnie miski zebrała się skrobia. Wodę wylej z miski, a na dnie pozostaw skrobię. Do miski dodaj ziemniaki, kiełbasę, jajka, przyprawę Vegeta Oryginalna oraz śmietanę. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do keksówki (11×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C, grzanie góra-dół, przez ok. 1,5 h. Góra babki ziemniaczanej musi być stabilna i upiec się na złocisty kolor.
Babkę możesz zjeść bezpośrednio po przygotowaniu lub po wystudzeniu pokroić w plastry i podsmażyć na złoty kolor.
Oprócz przyprawy Vegeta Oryginalna znajdziesz również przyprawę Vegeta Natur oraz Vegeta w tradycyjnym opakowaniu.
Wykorzystaj przyprawę Vegeta, która będzie dla Ciebie idealna ????
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 h 30 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy