Faszerowane naleśniki

Stopień trudności: łatwy

Pokochasz te faszerowane naleśniki! Pyszna alternatywna dla klasycznych naleśników z farszem.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Farsz:

  •  5 g oleju
  • 200 g piersi kurczaka
  • Papryka słodka i ostra
  • Sól i pieprz
  • Kurkuma
  • Czosnek granulowany
  • Gałka muszkatołowa
  • 50 g pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g papryki
  • 150 g cukinii
  • 250 g pieczarek
  • 50 g twardego sera
  • 30 g żółtego sera

Sos:

  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • 300 ml mleka
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 30 g twardego sera

Dodatki:

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przypraw do smaku i smaż, aż straci surowość. Dodaj warzywa i smaż do momentu, aż z patelni odparuje płyn. Wystudzony farsz połącz z serem. W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż. Stopniowo dolewaj mleko, mieszaj do połączenia składników i przypraw do smaku. Następnie naleśniki wypełnij farszem i złóż. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj sosem, ułóż przygotowane naleśniki, całość przykryj pozostałym sosem i posyp serem. Piecz w 180*C, przez ok. 25 min.

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: ok. 25 min
Ilość porcji: 4-6 naleśników

Oceń wpis

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media