Stopień trudności: łatwy
Pokochasz te faszerowane naleśniki! Pyszna alternatywna dla klasycznych naleśników z farszem.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Farsz:
- 5 g oleju
- 200 g piersi kurczaka
- Papryka słodka i ostra
- Sól i pieprz
- Kurkuma
- Czosnek granulowany
- Gałka muszkatołowa
- 50 g pora
- 4 ząbki czosnku
- 150 g papryki
- 150 g cukinii
- 250 g pieczarek
- 50 g twardego sera
- 30 g żółtego sera
Sos:
- 20 g masła
- 20 g mąki
- 300 ml mleka
- Sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 30 g twardego sera
Dodatki:
- Naleśniki (przepis w książce „Jedz pysznie i chudnij”)
- Ser do posypania
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przypraw do smaku i smaż, aż straci surowość. Dodaj warzywa i smaż do momentu, aż z patelni odparuje płyn. Wystudzony farsz połącz z serem. W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż. Stopniowo dolewaj mleko, mieszaj do połączenia składników i przypraw do smaku. Następnie naleśniki wypełnij farszem i złóż. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj sosem, ułóż przygotowane naleśniki, całość przykryj pozostałym sosem i posyp serem. Piecz w 180*C, przez ok. 25 min.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: ok. 25 min
Ilość porcji: 4-6 naleśników
Oceń wpis
Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy