Pieczona karkówka

Stopień trudności: łatwy

Rozpływająca się w ustach karkówka, którą pokochasz. Możesz ją podać do obiadu oraz sprawdzi się jako pyszna domowa wędlina.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Solanka:

  • 2 l wody
  • 80 g soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek cebuli
  • po kawałku włoszczyzny
  • 1,3 kg karkówki

Dodatki:

  • 1 łyżeczka soli, majeranku, papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu, papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy

 

Przygotowanie:

Do wody dodaj sól, warzywa oraz mięso, które jest jak najbardziej świeże i przechowuj w lodówce około 4-5 dni. Po tym czasie mięso osusz i posmaruj przygotowaną mieszanką z przypraw, czosnku i oliwy. Zawiń w papier do pieczenia oraz folie i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez ok. 2 godziny a po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 15 minut. Im dłużej będziesz piec, tym mięso będzie bardziej miękkie i kruche. Podaj na obiad z ulubionymi dodatkami lub przechowuj w lodówce i ciesz się domową wędliną. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas peklowania: 4-5 dni
Czas pieczenia: 2 godziny 15 min

Oceń wpis

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 4

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media