Stopień trudności: łatwy
Rozpływająca się w ustach karkówka, którą pokochasz. Możesz ją podać do obiadu oraz sprawdzi się jako pyszna domowa wędlina.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Solanka:
- 2 l wody
- 80 g soli
- 3 ząbki czosnku
- kawałek cebuli
- po kawałku włoszczyzny
- 1,3 kg karkówki
Dodatki:
- 1 łyżeczka soli, majeranku, papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu, papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
- 20 ml oliwy
Przygotowanie:
Do wody dodaj sól, warzywa oraz mięso, które jest jak najbardziej świeże i przechowuj w lodówce około 4-5 dni. Po tym czasie mięso osusz i posmaruj przygotowaną mieszanką z przypraw, czosnku i oliwy. Zawiń w papier do pieczenia oraz folie i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez ok. 2 godziny a po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 15 minut. Im dłużej będziesz piec, tym mięso będzie bardziej miękkie i kruche. Podaj na obiad z ulubionymi dodatkami lub przechowuj w lodówce i ciesz się domową wędliną. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas peklowania: 4-5 dni
Czas pieczenia: 2 godziny 15 min