Zupa krem z pieczonych warzyw

Stopień trudności: łatwy

Pyszna kremowa zupa z pieczonych warzyw Cię rozgrzeje. Koniecznie spróbuj!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 400 dyni 
  • 150 g papryki
  • 150 g pomidorów
  • 100 g cebuli
  • 120 g marchwi
  • 200 g ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 10 g oliwy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Sól i pieprz
  • 1 l bulionu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml sosu sojowego
  • 1 op szynki szwardzwalskiej

 

Przygotowanie:

Oczyszczone warzywa pokrój w mniejsze kawałki, główkę czosnku przekrój na pół. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz w 200° przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie plastry szynki ułóż na blasze do pieczenia i piecz w 200°C przez ok. 8-10 minut, aż szynka będzie chrupiąca. Możesz to zrobić tym samym czasie, jak pieką się warzywa. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich bulion, sok z cytryny, śmietanę oraz sos sojowy. Składniki zblenduj na gładki krem. Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była bardzo kremowa przetrzyj ją przez sitko. Zupę podgrzej przez kilka minut i podawaj z chipami z szynki szwardzwalskiej. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 1 godzina 10 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media