Stopień trudności: łatwy
Pyszna kremowa zupa z pieczonych warzyw Cię rozgrzeje. Koniecznie spróbuj!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 400 dyni
- 150 g papryki
- 150 g pomidorów
- 100 g cebuli
- 120 g marchwi
- 200 g ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 10 g oliwy
- Rozmaryn
- Tymianek
- Sól i pieprz
- 1 l bulionu
- 50 ml śmietanki 30%
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml sosu sojowego
- 1 op szynki szwardzwalskiej
Przygotowanie:
Oczyszczone warzywa pokrój w mniejsze kawałki, główkę czosnku przekrój na pół. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz w 200° przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie plastry szynki ułóż na blasze do pieczenia i piecz w 200°C przez ok. 8-10 minut, aż szynka będzie chrupiąca. Możesz to zrobić tym samym czasie, jak pieką się warzywa. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich bulion, sok z cytryny, śmietanę oraz sos sojowy. Składniki zblenduj na gładki krem. Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była bardzo kremowa przetrzyj ją przez sitko. Zupę podgrzej przez kilka minut i podawaj z chipami z szynki szwardzwalskiej. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 1 godzina 10 min