Stopień trudności: łatwy
Złociste, chrupiące kuleczki ziemniaczane? To brzmi pysznie 🤩
Takie kuleczki sprawdzą się cudownie jako dodatek do obiadu i przekąska imprezowa.
Jak podasz je u siebie?
Jak podasz je u siebie?
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 70 g tartego sera mozzarella
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, doprawiam je do smaku, dodaję jajko i ser. Całość dokładnie mieszam. Z ciasta formuję małe kuleczki, które obtaczam w bułce tartej. Olej rzepakowy rozgrzewam do temperatury ok. 165°C. Na rozgrzany olej, ostrożnie wykładam kuleczki- muszą się one swobodnie obracać w oleju. Smażę je, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy. Gotowe podaję z ulubionym sosem.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 25 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 30 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy