Stopień trudności: łatwy

Złociste, chrupiące kuleczki ziemniaczane? To brzmi pysznie ?
Takie kuleczki sprawdzą się cudownie jako dodatek do obiadu i przekąska imprezowa.
Jak podasz je u siebie?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 70 g tartego sera mozzarella
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, doprawiam je do smaku, dodaję jajko i ser. Całość dokładnie mieszam. Z ciasta formuję małe kuleczki, które obtaczam w bułce tartej. Olej rzepakowy rozgrzewam do temperatury ok. 165°C. Na rozgrzany olej, ostrożnie wykładam kuleczki- muszą się one swobodnie obracać w oleju. Smażę je, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy. Gotowe podaję z ulubionym sosem.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 25 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 30 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book