Stopień trudności: łatwy
Przygotuj najlepsze, kolorowe placki warzywne.
Do przygotowania placuszków możesz wykorzystać warzywa ugotowane w zupie lub bulionie 😍
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 100 g brokuła
- 85 g marchewki
- 100 g selera korzeniowego
- 40 g pietruszki
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 20 g cebuli
- 5 g oleju
- sól, pieprz, płatki chili, sos sojowy
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaję czosnek. Usmażoną cebulę przekładam na talerz. Do moich placków wykorzystałam warzywa ugotowane w bulionie. Warzywa rozdrabiam za pomocą widelca, dodaję przyprawy, jajko, cebulę, wstępnie mieszam. Następnie dodaję bułkę tartą, dokładnie mieszam i pozostawiam na kilka minut, aby bułka wchłonęła nadmiar płynu. Za pomocą łyżki, na blasze do pieczenia foruję placki. Piekę w 200*C, grzanie góra-dół, przez 20 min. Podaję z ulubionym sosem.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 6 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy