Stopień trudności: łatwy

Przygotuj najlepsze, kolorowe placki warzywne.
Do przygotowania placuszków możesz wykorzystać warzywa ugotowane w zupie lub bulionie ?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 100 g brokuła
  • 85 g marchewki
  • 100 g selera korzeniowego
  • 40 g pietruszki
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g cebuli
  • 5 g oleju
  • sól, pieprz, płatki chili, sos sojowy

 

Przygotowanie:

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaję czosnek. Usmażoną cebulę przekładam na talerz. Do moich placków wykorzystałam warzywa ugotowane w bulionie. Warzywa rozdrabiam za pomocą widelca, dodaję przyprawy, jajko, cebulę, wstępnie mieszam. Następnie dodaję bułkę tartą, dokładnie mieszam i pozostawiam na kilka minut, aby bułka wchłonęła nadmiar płynu. Za pomocą łyżki, na blasze do pieczenia foruję placki. Piekę w 200*C, grzanie góra-dół, przez 20 min. Podaję z ulubionym sosem.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book