Pieczona pierś kurczaka

Soczysta i rozpływająca się w ustach pierś z kurczaka z warzywami. Prosty i szybki obiad, który Cię zachwyci.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka

Marynata:

  • 20 g oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej, tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu, pieprzu ziołowego-można pominąć

Dodatki:

  • ziemniaki
  • cukinia
  • cebula
  • papryka
  • marchewka
  • 40 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Naciętą w kostkę pierś z kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym i dopraw jogurtem, oliwą, przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dokładnie wymieszaj. Aby mięso nabrało smaku, pozostaw je w marynacie minimum na godzinę. Następnie pierś przełóż na talerz a do naczynia żaroodpornego, w którym pozostała marynata dodaj pokrojone w większe kawałki warzywa i wymieszaj. Na wierzch połóż kurczaka i piecz w 200*C, grzane góra dół przez ok. 35 minut. Po tym czasie mięso posyp serem i piecz kolejne 15 minut. Smacznego!

 

Oceń wpis

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 3

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media