Pieczona pierś kurczaka

pieczona-pierś-kurczaka

Soczysta i rozpływająca się w ustach pierś z kurczaka z warzywami. Prosty i szybki obiad, który Cię zachwyci.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka

Marynata:

  • 20 g oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej, tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu, pieprzu ziołowego-można pominąć

Dodatki:

  • ziemniaki
  • cukinia
  • cebula
  • papryka
  • marchewka
  • 40 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Naciętą w kostkę pierś z kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym i dopraw jogurtem, oliwą, przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dokładnie wymieszaj. Aby mięso nabrało smaku, pozostaw je w marynacie minimum na godzinę. Następnie pierś przełóż na talerz a do naczynia żaroodpornego, w którym pozostała marynata dodaj pokrojone w większe kawałki warzywa i wymieszaj. Na wierzch połóż kurczaka i piecz w 200*C, grzane góra dół przez ok. 35 minut. Po tym czasie mięso posyp serem i piecz kolejne 15 minut. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book