Stopień trudności: średni

Przygotowałam dla Ciebie pyszny, wegetariański pasztet. Który może oszukać nawet wielbicieli mięsnych pasztetów. Sprawdziłam to na moim mężu, który jest chyba największym fanem pasztetów.

Pasztet z zielonej soczewicy jest idealnie kremowy, trzyma swoją formę po ukrojeniu, ale równie dobrze rozsmarowuje się na pieczywie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i każdej innej okazji. Nie tylko jako dodatek do kanapki, ale także jako warzywna pieczeń.

A Ciebie zapraszam do wypróbowania pasztetu już teraz, żeby sprawdzić, czy nadaje się także na Twój stół 🙂

 

Składniki:

  • 170 g zielonej soczewicy
  • 150 g marchewki
  • 70 g selera
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli, czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej, pieprzu
  • liść laurowy, ziele angielskie pieprz ziarnisty

 

Przygotowanie:

Soczewicę zalewam zimną wodą i pozostawiam do namoczenia przez 1 h. W międzyczasie warzywa korzeniowe myję, kroję drobniej i zalewam wodą, dodaję do nich liść laurowy i po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego- gotuję do miękkości warzyw. Wody z gotowania warzyw nie wylewam, wyjmuję zioła i je wyrzucam. Namoczoną soczewicę zalewam 480-500 ml wody z gotowania warzyw.  Soczewicę gotuję ok. 25 minut- aż będzie bardzo miękka i zacznie się rozpadać oraz wchłonie płyn. W tym czasie cebule kroję drobno i smażę ją na maśle aż się ze złoci, pod koniec smażenia dodaje z grubsza pokrojony czosnek i przesmażam jeszcze chwilę. Soczewicę i cebulę pozostawiam na ok. 15 minut aż lekko przestygnie. Soczewicę, warzywa, cebulę, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą przekładam do misy blendera i miksuję na gładką jednolitą masę. Gotową masę przelewam do keksówki (11×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Mój pasztet posypałam niewielką ilością ugotowanych ziaren soczewicy, posypałam świeżo mielonym pieprzem i polałam łyżką oleju. Piekę w 180 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Gotowy pasztet schładzam na kratce, następnie w lodówce. Kroję po całkowitym wystudzeniu.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 15 min
Czas gotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book