Stopień trudności: średni
Przygotowałam dla Ciebie pyszny, wegetariański pasztet. Który może oszukać nawet wielbicieli mięsnych pasztetów. Sprawdziłam to na moim mężu, który jest chyba największym fanem pasztetów.
Pasztet z zielonej soczewicy jest idealnie kremowy, trzyma swoją formę po ukrojeniu, ale równie dobrze rozsmarowuje się na pieczywie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i każdej innej okazji. Nie tylko jako dodatek do kanapki, ale także jako warzywna pieczeń.
A Ciebie zapraszam do wypróbowania pasztetu już teraz, żeby sprawdzić, czy nadaje się także na Twój stół 🙂
Składniki:
- 170 g zielonej soczewicy
- 150 g marchewki
- 70 g selera
- 70 g korzenia pietruszki
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 g masła
- 30 g bułki tartej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli, czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej, pieprzu
- liść laurowy, ziele angielskie pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Soczewicę zalewam zimną wodą i pozostawiam do namoczenia przez 1 h. W międzyczasie warzywa korzeniowe myję, kroję drobniej i zalewam wodą, dodaję do nich liść laurowy i po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego- gotuję do miękkości warzyw. Wody z gotowania warzyw nie wylewam, wyjmuję zioła i je wyrzucam. Namoczoną soczewicę zalewam 480-500 ml wody z gotowania warzyw. Soczewicę gotuję ok. 25 minut- aż będzie bardzo miękka i zacznie się rozpadać oraz wchłonie płyn. W tym czasie cebule kroję drobno i smażę ją na maśle aż się ze złoci, pod koniec smażenia dodaje z grubsza pokrojony czosnek i przesmażam jeszcze chwilę. Soczewicę i cebulę pozostawiam na ok. 15 minut aż lekko przestygnie. Soczewicę, warzywa, cebulę, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą przekładam do misy blendera i miksuję na gładką jednolitą masę. Gotową masę przelewam do keksówki (11×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Mój pasztet posypałam niewielką ilością ugotowanych ziaren soczewicy, posypałam świeżo mielonym pieprzem i polałam łyżką oleju. Piekę w 180 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Gotowy pasztet schładzam na kratce, następnie w lodówce. Kroję po całkowitym wystudzeniu.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 15 min
Czas gotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min