Sernik z makiem | Seromakowiec

Stopień trudności: średni

Przygotowałam dla Ciebie pyszny i wilgotny sernik z makiem. Sernik jest wyjątkowo kremowy, a dzięki dodaniu masy makowej tak naprawdę mamy dwa ciasta w jednym 🙂

Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam masę makową, którą zrobiłam samodzielnie, przepis na nią znajdziesz już na blogu.

A Ciebie zapraszam do wypróbowania przepisu już teraz 🙂

 

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- przepis znajdziesz na blogu
  • 100 g masła
  • 90 g erytrytolu
  • opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy

Masa makowa:

  • 230 g domowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam i studzę. Wszystkie składniki na masę serową, delikatnie mieszam, żeby nie napowietrzyć masy. Masę makową łączę z jajkami i mąką na jednolitą masę. Część masy serowej przelewam do tortownicy, na wierzch wykładam kilka łyżek masy makowej, przykrywam serem i ponownie wykładam pozostały mak. Na wierzch wykładam pozostałą masę makową i wygładzam. Piekę 50 min w 180 stopniach. Studzę w piekarniku, gdy całkowicie ostygnie, schładzam w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book