Stopień trudności: średni
Przygotowałam dla Ciebie pyszny i wilgotny sernik z makiem. Sernik jest wyjątkowo kremowy, a dzięki dodaniu masy makowej tak naprawdę mamy dwa ciasta w jednym 🙂
Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam masę makową, którą zrobiłam samodzielnie, przepis na nią znajdziesz już na blogu.
A Ciebie zapraszam do wypróbowania przepisu już teraz 🙂
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego
- 2 jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- przepis znajdziesz na blogu
- 100 g masła
- 90 g erytrytolu
- opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy
Masa makowa:
- 230 g domowej masy makowej
- 2 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam i studzę. Wszystkie składniki na masę serową, delikatnie mieszam, żeby nie napowietrzyć masy. Masę makową łączę z jajkami i mąką na jednolitą masę. Część masy serowej przelewam do tortownicy, na wierzch wykładam kilka łyżek masy makowej, przykrywam serem i ponownie wykładam pozostały mak. Na wierzch wykładam pozostałą masę makową i wygładzam. Piekę 50 min w 180 stopniach. Studzę w piekarniku, gdy całkowicie ostygnie, schładzam w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 8 porcji