Sernik z makiem | Seromakowiec

Stopień trudności: średni

Przygotowałam dla Ciebie pyszny i wilgotny sernik z makiem. Sernik jest wyjątkowo kremowy, a dzięki dodaniu masy makowej tak naprawdę mamy dwa ciasta w jednym 🙂

Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam masę makową, którą zrobiłam samodzielnie, przepis na nią znajdziesz już na blogu.

A Ciebie zapraszam do wypróbowania przepisu już teraz 🙂

 

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- przepis znajdziesz na blogu
  • 100 g masła
  • 90 g erytrytolu
  • opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy

Masa makowa:

  • 230 g domowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam i studzę. Wszystkie składniki na masę serową, delikatnie mieszam, żeby nie napowietrzyć masy. Masę makową łączę z jajkami i mąką na jednolitą masę. Część masy serowej przelewam do tortownicy, na wierzch wykładam kilka łyżek masy makowej, przykrywam serem i ponownie wykładam pozostały mak. Na wierzch wykładam pozostałą masę makową i wygładzam. Piekę 50 min w 180 stopniach. Studzę w piekarniku, gdy całkowicie ostygnie, schładzam w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media