Drożdżowe gofry

Stopień trudności: średni

Co powiecie na domowe niezwykle puszyste gofry? Chrupiące z zewnątrz i bardzo miękkie w środku? Czy nie brzmi to cudownie?

Jakie gofry lubisz najbardziej- tradycyjne czy może drożdżowe?

Do ciasta możesz dodać łyżeczkę kakao i uzyskasz dzięki temu pyszne gofry czekoladowe

 

Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 3 jajka
  • 230 ml mleka
  • 60 g erytrytolu
  • 10 g oleju
  • 250 g mąki
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję rozczyn. Drożdże łącze częścią letniego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki- dokładnie mieszam i pozostawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki dodaję szczyptę soli, resztę mleka i cukru, olej, jajka oraz rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiam za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pozostawiam się wyrośnięcia na ok. 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, nagrzewam gofrownicę i wykładam niewielka ilość ciasta- piekę ok. 5 minut.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media