Drożdżowe gofry

Stopień trudności: średni

Co powiecie na domowe niezwykle puszyste gofry? Chrupiące z zewnątrz i bardzo miękkie w środku? Czy nie brzmi to cudownie?

Jakie gofry lubisz najbardziej- tradycyjne czy może drożdżowe?

Do ciasta możesz dodać łyżeczkę kakao i uzyskasz dzięki temu pyszne gofry czekoladowe

 

Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 3 jajka
  • 230 ml mleka
  • 60 g erytrytolu
  • 10 g oleju
  • 250 g mąki
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję rozczyn. Drożdże łącze częścią letniego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki- dokładnie mieszam i pozostawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki dodaję szczyptę soli, resztę mleka i cukru, olej, jajka oraz rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiam za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pozostawiam się wyrośnięcia na ok. 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, nagrzewam gofrownicę i wykładam niewielka ilość ciasta- piekę ok. 5 minut.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book