Stopień trudności: średni
Co powiecie na domowe niezwykle puszyste gofry? Chrupiące z zewnątrz i bardzo miękkie w środku? Czy nie brzmi to cudownie?
Jakie gofry lubisz najbardziej- tradycyjne czy może drożdżowe?
Do ciasta możesz dodać łyżeczkę kakao i uzyskasz dzięki temu pyszne gofry czekoladowe
Składniki:
- 15 g drożdży
- 3 jajka
- 230 ml mleka
- 60 g erytrytolu
- 10 g oleju
- 250 g mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na początku przygotowuję rozczyn. Drożdże łącze częścią letniego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki- dokładnie mieszam i pozostawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki dodaję szczyptę soli, resztę mleka i cukru, olej, jajka oraz rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiam za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pozostawiam się wyrośnięcia na ok. 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, nagrzewam gofrownicę i wykładam niewielka ilość ciasta- piekę ok. 5 minut.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy