Twaróg zapiekany z owocami

Stopień trudności: łatwy

Co powiecie na idealne słodkie śniadanie oraz pyszny deser?
Mam dla Was przepyszny twaróg zapiekany z owocami jestem przekonana, że będziecie zachwyceni.
Smakuje cudownie podane na gorąco, ale również świetnie sprawdzi się na zimno spakowane do lunchboxa.

Taki twaróg możesz potraktować jako śniadanie lub po schłodzeniu jako pyszne i wilgotne ciasto.

 

Składniki:

  • 25 g kaszy manny
  • 25 g orzechów mielonych
  • 24 g erytrytolu
  • 2 jajka
  • 200 g twarogu
  • 125 g jogurtu
  • Szczypta soli
  • 100 g malin mrożonych
  • 5 g orzechów
  • 5 g mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Białka ubijam razem ze szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając erytrytol. Twaróg łącze za pomocą widelca z jogurtem, żółtkiem, kasza oraz mielonymi orzechami. Do twarogu dodaję ubite białka i delikatnie mieszam. Naczynie żaroodporne spryskuję olejem, wykładam do niego masę serową. Maliny mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na twaróg, orzechy kruszę i posypuję na wierzch owoców. Piekę w 180 stopniach przez 40 minut.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book