Ucierane ciasto pomarańczowe

Stopień trudności: średni

Mam dla Ciebie przepis na genialne ciasto, które bardzo długo utrzymuje swoją świeżość. Dodatkowo jest miękkie i delikatne. Super, prawda?

 

Składniki:

  • 100 g erytrytolu
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 skórka z pomarańczy
  • 60 ml soku z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Z pomarańczy ścieram skórkę (nie ścieram białej błony), następnie wyciskam sok. Miękkie masło ucieram z cukrem i erytrytolem na puszystą, białą masę. Do masy maślanej dodaję po jednym jajku — za każdym razem dokładnie mieszając. Do masy przesiewam obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaje skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie ucieram. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 40-45 min — sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media