Stopień trudności: średni
Mam dla Ciebie przepis na genialne ciasto, które bardzo długo utrzymuje swoją świeżość. Dodatkowo jest miękkie i delikatne. Super, prawda?
Składniki:
- 100 g erytrytolu
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 130 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 skórka z pomarańczy
- 60 ml soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Z pomarańczy ścieram skórkę (nie ścieram białej błony), następnie wyciskam sok. Miękkie masło ucieram z cukrem i erytrytolem na puszystą, białą masę. Do masy maślanej dodaję po jednym jajku — za każdym razem dokładnie mieszając. Do masy przesiewam obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaje skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie ucieram. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 40-45 min — sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy