Ucierane ciasto pomarańczowe

Stopień trudności: średni

Mam dla Ciebie przepis na genialne ciasto, które bardzo długo utrzymuje swoją świeżość. Dodatkowo jest miękkie i delikatne. Super, prawda?

Składniki:

  • 100 g erytrytolu
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 skórka z pomarańczy
  • 60 ml soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Z pomarańczy ścieram skórkę (nie ścieram białej błony), następnie wyciskam sok. Miękkie masło ucieram z cukrem i erytrytolem na puszystą, białą masę. Do masy maślanej dodaję po jednym jajku – za każdym razem dokładnie mieszając. Do masy przesiewam obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaje skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie ucieram. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 40-45 min – sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h

Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
admin

admin

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book