Cukinie faszerowane

Stopień trudności: łatwy

Faszerowane warzywa są pyszną propozycją na obiad, kolacje, a także do lunchboxa. Wystarczy dodać ulubione składniki, aby w krótkim czasie przygotować pyszny posiłek.

 

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego
  • 50 g cebuli
  • 50 g papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 30 g sera
  • 120 g mozzarelli
  • Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany
  • 3 cukinie
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę. Na oleju podsmażam cebule i czosnek. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, podsmażam przez chwilę i dodaję mięso, przyprawy. Podsmażam, aż mięso straci surowość. Na sam koniec dodaję pokrojoną natkę pietruszki. Farsz mieszam z ryżem i tartym serem. Cukinię wydrążam, środek solę i pieprzę, wykładam do nich farsz, na wierzch dodaję mozzarellę. Piekę ok. 40 minut w 180 stopniach.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 1 h 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media