Puszyste rogale z sezamem

Stopień trudności: średni

Przychodzę do Was z obiecanym przepisem na miękkie rogale z sezamem.
Ciasto na bułki nie wymaga podsypywania, a bułeczki są bardzo miękkie i delikatne. Gotowe rogale długo utrzymują świeżość. Koniecznie daj znać, jak Ci się podobają oraz czy spróbujesz je zrobić u siebie.

Ciasto możesz przygotować wieczorem, zostawić na noc w lodówce do wyrośnięcia i rano upiec świeże bułeczki.

 

Składniki:

  •  250 g mąki
  •  5 g cukru
  •  80 ml wody
  •  80 ml mleka
  •  6 g soli
  •  15 ml oleju
  •  7 g drożdży

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej cukier, sól, drożdże i wodę. Wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje olej i dokładnie wyrabiam. Zostawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h, aż ciasto podwoi swoją obecność. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na okrąg i dzielę na 4 trójkąty. Ciasto zwijam od szerszej strony, tworząc rogalik. Rogale pozostawiam pod przykryciem na 10 min. aby odpoczęły. Po tym czasie smaruję je mlekiem, posypuję sezamem. Piekę przez 20 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 2 h 45 min
Ilość porcji: 4 sztuki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book