Stopień trudności: średni
Przychodzę do Was z obiecanym przepisem na miękkie rogale z sezamem.
Ciasto na bułki nie wymaga podsypywania, a bułeczki są bardzo miękkie i delikatne. Gotowe rogale długo utrzymują świeżość. Koniecznie daj znać, jak Ci się podobają oraz czy spróbujesz je zrobić u siebie.
Ciasto możesz przygotować wieczorem, zostawić na noc w lodówce do wyrośnięcia i rano upiec świeże bułeczki.
Składniki:
- 250 g mąki
- 5 g cukru
- 80 ml wody
- 80 ml mleka
- 6 g soli
- 15 ml oleju
- 7 g drożdży
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej cukier, sól, drożdże i wodę. Wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje olej i dokładnie wyrabiam. Zostawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h, aż ciasto podwoi swoją obecność. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na okrąg i dzielę na 4 trójkąty. Ciasto zwijam od szerszej strony, tworząc rogalik. Rogale pozostawiam pod przykryciem na 10 min. aby odpoczęły. Po tym czasie smaruję je mlekiem, posypuję sezamem. Piekę przez 20 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 2 h 45 min
Ilość porcji: 4 sztuki