Stopień trudności: łatwy

Pyszna, lekka sałatka, która pojawia się na moim stole przy każdej możliwej okazji.

Zachwyca nie tylko kolorem, ale również smakiem. Sałatka ta jest fajną alternatywną dla sałatki jarzynowej.

Idealnie sprawdzi się na święta, sylwestra oraz inne imprezy i spotkania rodzinne.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g buraków gotowanych
  • 160 g ogórków konserwowych
  • 40 g majonezu
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 70 g cebuli czerwonej
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo. Buraki gotuję do miękkości bez żadnych przypraw- można użyć kupionych, już ugotowanych. Cebulę, jajka, ogórki oraz buraki kroję drobno. Doprawiam do smaku majonezem, jogurtem naturalnym oraz przyprawami. Podaję bezpośrednio po przygotowaniu- jednak gdy sałatka trochę “poleży” smakuje jeszcze lepiej.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book