Śledzie w sosie musztardowym | Musztardy MAILLE

Stopień trudności: łatwy

Proste przepisy, które możemy wykorzystać podczas czasu pełnego świątecznych
przygotowań- są na wagę złota.

Takie właśnie są proponowane przeze mnie śledzie w sosie musztardowym.
Mieszanka musztard Maille oraz pozostałych dodatków dopełnia smak klasycznych śledzi.
Koniecznie musisz spróbować tej propozycji- jestem pewna, że Ci posmakuje 🙂
Przepis na sos znajdziesz w tym poście.

Do przygotowania mojego sosu wykorzystałam musztardy Maille.
Maille jest Francuską firmą, która posiada 260-letnią tradycję, dzięki temu smak musztard jest jedyny w swoim rodzaju. Musztardy te dzięki najwyższej jakości są wykwintnym dodatkiem do mięs, sosów oraz sałat.

Musztarda miodowa Maille jest idealnym połączeniem ostrości musztardy Dijon oraz słodyczy miodu. Niepowtarzalny smak nadają jej idealne proporcje składników oraz tradycyjna receptura. Musztarda ta jest idealnym dopełnieniem smaku mięs, sosów oraz sałatek.

Musztarda starofrancuska Maille jest tradycyjną musztardą wytwarzaną z całych ziaren gorczycy. Dzięki dodatkowi tej musztardy danie wygląda nietypowo, a co najważniejsze musztarda posiada ostry, wyrazisty smak. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów, sałat, wędlin, ryb i serów.

Zapraszam po przepis na śledzie w sosie musztardowym.
Jest to danie niezwykle proste a mimo tego pełne smaku.

 

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych (użyj ulubionych)
  • 40 g cebuli
  • 40 g musztardy starofrancuskiej Maille
  • 20 g musztardy miodowej Maille
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 30 g majonezu

Przygotowanie:

Filety śledziowe osuszam na ręczniku papierowym. Ja użyłam filetów z oleju. Cebulę kroję drobno. W miseczce łączę ze sobą musztardy, majonez, jogurt i cebulę- dokładnie mieszam. Śledzie zawijam w rulon i układam w naczyniu, w którym chce je podawać. Na śledzie wykładam sos musztardowy. Śledzie można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najwięcej smaku nabierają jak smaki sosu i śledzia “przegryzą się”.

Jeśli chcesz, możesz pokroić śledzie w ok. 2-3 cm kawałki i całe obtoczyć w sosie.

———

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
admin

admin

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book