Stopień trudności: łatwy
Pyszna, klasyczna ryba po grecku, która smakuje chyba wszystkim. Można podawać ją na zimno oraz na ciepło. Ja preferuję ją w wersji ciepłej 🙂
Warto przygotować ją ok. 2-3 dni przed planowanym podaniem- wtedy smakuje najlepiej.
Składniki:
- 260 g filetu dorsza
- 300 g marchewki
- 60 g korzenia pietruszki
- 40 g seler
- 40 g cebula
- 35 g pora
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, sól
- mąka do obtoczenia ryby
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe myję, obieram i tarkuję na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa zalewam wodą, dodaję przyprawy (przyprawy ziarniste wkładam do woreczka od herbaty- dzięki temu łatwo mogę je wyjąć). Warzywa gotuję 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Cebulę i pora podsmażam na oleju, aż się zeszklą. Warzywa korzeniowe łączę z cebulą i porem- dokładnie mieszam. W czasie w którym gotują się warzywa, przygotowuję dorsza. Rybę dokładnie oczyszczam, za pomocą pincety kuchennej wyjmuję ości. Rybę solę, obtaczam w mące i piekę przez 15 minut w 180 stopniach. W naczyniu, w którym będę podawać danie na dnie, wykładam część warzyw, na warzywa wykładam rybę i przykrywam pozostałymi warzywami. Pozostawiam na kilka godzin, aby smak ryby “przegryzł” się z warzywami, a pozostały sos zgęstniał.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 3 porcje