Stopień trudności: łatwy

Pyszna, klasyczna ryba po grecku, która smakuje chyba wszystkim. Można podawać ją na zimno oraz na ciepło. Ja preferuję ją w wersji ciepłej 🙂

Warto przygotować ją ok. 2-3 dni przed planowanym podaniem- wtedy smakuje najlepiej.

 

Składniki:

  • 260 g filetu dorsza
  • 300 g marchewki
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 40 g seler
  • 40 g cebula
  • 35 g pora
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, sól
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 1 łyżeczka oleju

 

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe myję, obieram i tarkuję na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa zalewam wodą, dodaję przyprawy (przyprawy ziarniste wkładam do woreczka od herbaty- dzięki temu łatwo mogę je wyjąć). Warzywa gotuję 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Cebulę i pora podsmażam na oleju, aż się zeszklą. Warzywa korzeniowe łączę z cebulą i porem- dokładnie mieszam. W czasie w którym gotują się warzywa, przygotowuję dorsza. Rybę dokładnie oczyszczam, za pomocą pincety kuchennej wyjmuję ości. Rybę solę, obtaczam w mące i piekę przez 15 minut w 180 stopniach. W naczyniu, w którym będę podawać danie na dnie, wykładam część warzyw, na warzywa wykładam rybę i przykrywam pozostałymi warzywami. Pozostawiam na kilka godzin, aby smak ryby “przegryzł” się z warzywami, a pozostały sos zgęstniał.

 

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book