Schab ze śliwką

Stopień trudności: łatwy

Pyszny faszerowany śliwkami schab niewątpliwe kojarzy się ze świętami, ale nie tylko Bożego Narodzenia, ale również Wielkanocy. Świetnie sprawdzi się na każdą możliwą okazję od imienin po sylwestra. Idealny jako wędlina- po schłodzeniu pięknie się kroi i trzyma swoją formę.

Możesz przygotować go także jako pieczeń na ciepło- wystarczy ukroić grubsze plastry, a z sosu i warzyw, które pozostały po pieczeniu w łatwy sposób możesz przygotować sos- wystarczy całość zblendować na gładki sos.

A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂

 

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do mięs (u mnie sól, pieprz, majeranek, słodka czerwona papryka, rozmaryn)
  • 30 g marchewki, selera, pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g cebuli
  • 1 łyżka oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

Schab przygotowuję wieczorem, aby nabrał smaku przez noc. W środku kawałka mięsa robię nacięcie, w które później włożę  śliwki. Całe mięso, wraz z kieszonką w środku nacieram dokładnie przyprawą. Zakrywam folią i pozostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia rano wyjmuję mięso, do wyciętej kieszonki wkładam suszone śliwki- upycham je ciasto (jeśli nie uda Ci się włożyć wszystkich- zostaw je do obłożenia schabu przy pieczeniu). Gdy już włożę śliwki, zamykam kieszonkę za pomocą wykałaczek. Na patelnię wylewam olej i obsmażam schab z każdej strony. Obsmażone mięso układam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, na dno wykładam włoszczyznę, czosnek i cebulę, wlewam ok. 100 ml wody. Naczynie przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę pod przykryciem przez 45 minut, po tym czasie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze 20 minut. Po tym czasie mięso będzie soczyste i dobrze upieczone.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 1 h 5 min
Całkowity czas: 13 h 15 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media