Stopień trudności: łatwy
Pyszny faszerowany śliwkami schab niewątpliwe kojarzy się ze świętami, ale nie tylko Bożego Narodzenia, ale również Wielkanocy. Świetnie sprawdzi się na każdą możliwą okazję od imienin po sylwestra. Idealny jako wędlina- po schłodzeniu pięknie się kroi i trzyma swoją formę.
Możesz przygotować go także jako pieczeń na ciepło- wystarczy ukroić grubsze plastry, a z sosu i warzyw, które pozostały po pieczeniu w łatwy sposób możesz przygotować sos- wystarczy całość zblendować na gładki sos.
A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂
Składniki:
- 800 g schabu
- 200 g suszonych śliwek
- 2 łyżki ulubionej przyprawy do mięs (u mnie sól, pieprz, majeranek, słodka czerwona papryka, rozmaryn)
- 30 g marchewki, selera, pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 20 g cebuli
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Schab przygotowuję wieczorem, aby nabrał smaku przez noc. W środku kawałka mięsa robię nacięcie, w które później włożę śliwki. Całe mięso, wraz z kieszonką w środku nacieram dokładnie przyprawą. Zakrywam folią i pozostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia rano wyjmuję mięso, do wyciętej kieszonki wkładam suszone śliwki- upycham je ciasto (jeśli nie uda Ci się włożyć wszystkich- zostaw je do obłożenia schabu przy pieczeniu). Gdy już włożę śliwki, zamykam kieszonkę za pomocą wykałaczek. Na patelnię wylewam olej i obsmażam schab z każdej strony. Obsmażone mięso układam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, na dno wykładam włoszczyznę, czosnek i cebulę, wlewam ok. 100 ml wody. Naczynie przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę pod przykryciem przez 45 minut, po tym czasie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze 20 minut. Po tym czasie mięso będzie soczyste i dobrze upieczone.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 1 h 5 min
Całkowity czas: 13 h 15 min