Stopień trudności: łatwy
Faszerowane jajka są najlepszą przekąską nie tylko na Wielkanoc. U mnie w domu pojawiają się przy każdej okazji. Wykorzystując niewielką ilość składników, możesz przygotować kilka różnych smaków. Dzięki temu urozmaicisz podawane przekąski, a każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Składniki:
- jajka
Farsz pieczarkowy:
- pieczarki
- sos sojowy
- majonez
- sól, pieprz
Farsz brokułowy:
- brokuł
- majonez
- chrzan
- sól, pieprz
Farsz łososiowy:
- łosoś wędzony na zimno
- majonez
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo. Wykorzystuję tyle jajek, ile potrzebuję. Kolejno przygotowuję farsze.
Farsz pieczarkowy: pieczarki oczyszczam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane pieczarki podsmażam na suchej patelni, aż stracą surowość i puszczą wodę. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowane pieczarki mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.
Farsz brokułowy: kilka różyczek bokuła gotuję ok. 3 minut, następnie przelewam zimną wodą. Dzięki temu brokuł zachowa kolor. Dokładnie odsączam i osuszam ręcznikiem. Na tarce ścieram tylko różyczki brokułu. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowany brokuł mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, chrzanem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.
Farsz łososiowy: koperek oraz łososia siekam drobno. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowanego łososia i koperek mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 7 min
Całkowity czas: 27 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy