Jajka faszerowane łososiem, pieczarkami, brokułem

Stopień trudności: łatwy

Faszerowane jajka są najlepszą przekąską nie tylko na Wielkanoc. U mnie w domu pojawiają się przy każdej okazji. Wykorzystując niewielką ilość składników, możesz przygotować kilka różnych smaków. Dzięki temu urozmaicisz podawane przekąski, a każdy znajdzie coś dla siebie 🙂

 

Składniki:

  • jajka

Farsz pieczarkowy:

  • pieczarki
  • sos sojowy
  • majonez
  • sól, pieprz

Farsz brokułowy:

  • brokuł
  • majonez
  • chrzan
  • sól, pieprz

Farsz łososiowy:

  • łosoś wędzony na zimno
  • majonez
  • koperek
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo. Wykorzystuję tyle jajek, ile potrzebuję. Kolejno przygotowuję farsze.

Farsz pieczarkowy: pieczarki oczyszczam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane pieczarki podsmażam na suchej patelni, aż stracą surowość i puszczą wodę. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowane pieczarki mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.

Farsz brokułowy: kilka różyczek bokuła gotuję ok. 3 minut, następnie przelewam zimną wodą. Dzięki temu brokuł zachowa kolor. Dokładnie odsączam i osuszam ręcznikiem. Na tarce ścieram tylko różyczki brokułu. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowany brokuł mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, chrzanem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.

Farsz łososiowy: koperek oraz łososia siekam drobno. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowanego łososia i koperek mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 7 min
Całkowity czas: 27 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book