Cytrynowa babka majonezowa

Stopień trudności: średni

Pyszna, puszysta i delikatna babka cytrynowa. Dodanie majonezu powoduje, że babka jest bardzo wilgotna.

Smak majonezu nie jest wyczuwalny. W mojej babce część cukru zastąpiłam erytrytolem, tylko po to, aby miała mniej kcal 🙂

Moja babka pieczona jest w małej formie, jeśli masz formę do babki standardowych rozmiarów- podwój ilość składników i wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut.

Polecam Ci jej spróbować 🙂

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 60 g erytrytolu
  • ¼ łyżeczki wanilii
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 g majonezu
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • 5 ml soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i erytrytol. Gdy białka będą ubite, dodaję do nich żółtko, skórkę i sok z cytryny- całość mieszam. Następnie dodaję przesiane mąki, proszek do pieczenia i wanilię. Mieszam do połączenia składników, na samym końcu dodaję majonez- łączę ze sobą. Masę przelewam do formy na babkę. Piekę ją w 160 stopniach, grzanie góra- dół przez 30 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy babka dobrze się upiekła, jeśli patyczek jest suchy, to babka jest gotowa. Możesz polać ją lukrem lub tak jak ja posypać cukrem pudrem.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 50 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book