Mając w swoim bliskim otoczeniu osobę, która cierpi na silną celiakię, zwracam dużą uwagę na każde pieczywo bezglutenowe dostępne na naszym rynku. Tym razem miałam przyjemność przetestować chleby proteinowe ze sklepu THIS-1. Poniżej przedstawię Ci kilka zdań na temat tego rodzaju pieczywa.
Chleb białkowy ma na celu dostarczyć do organizmu jak największą porcję białka. Tradycyjne pieczywo dostarcza organizmowi w głównej mierze węglowodany, natomiast pieczywo proteinowe dostarcza w głównej mierze dużą ilość białka.
Pieczywo proteinowe jest idealne dla osób, które chcą stosować dietę nisko węglowodanową, ponieważ składa się głównie z białka i tłuszczy. Dzięki czemu po spożyciu odczuwamy sytość przez dłuższy czas.
Wysoka zawartość błonnika, wynikająca z dodatku nasion i ziaren pozytywnie wpływa na układ trawienny- dlatego warto sięgać po produkty z dużą zawartością błonnika pokarmowego.
Z doświadczenia wiem, jak trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość białka, która jest zalecana do codziennego spożycia. Dla osób, które mają z tym problem chleb proteinowy, sprawdzi się idealnie. Nie tylko nasyci, ale dostarczy większą dawkę białka i dodatkowo błonnika, który usprawni pracę jelit.
Chleby bezglutenowe THIS-1 zawierają w składzie niewielką ilość cukru (poniżej 0,1 g), ponadto niższa zawartość węglowodanów w przypadku tego pieczywa zastąpiona białkami i tłuszczami obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo zawierają dużą ilość mikro i makroelementów odżywczych.
Wartości odżywcze tego pieczywa sprawiają, że chleb bez węglowodanów jest idealny do stosowania jako w przypadku diety o niskiej zawartości węglowodanów. Polecany jest dla cukrzyków, osób na diecie keto oraz osób z nietolerancją glutenu.
Poza samymi wartościami odżywczymi tego chleba zwróćmy również uwagę na jego kaloryczność. Chleb tradycyjny w 100 g zawiera ok. 260 kcal, natomiast chleb białkowy posiada ich ok. 160 kcal.
Chleby proteinowe THIS-1 mają zwartą konsystencję, nie kruszą się i nie rozpadają. Są wilgotne i zapewniają sytość na długi czas. A co najważniejsze chleby te są bardzo smaczne, co nie zawsze jest oczywiste w przypadku pieczywa bezglutenowego.
W ofercie sklepu znajdziemy 3 rodzaje pieczywa proteinowego bezglutenowego, są to: chleb z siemienia lnianego, chleb włoski oraz chleb słonecznikowy.
Podsumowując, jest to pyszna alternatywa dla zwykłego pieczywa. Ciężko sobie wyobrazić jadłospis bez pieczywa i bez szybkiej kanapki. Warto rozważyć wprowadzenie do swojej diety chleba białkowego, który dostarczy nam dodatkowo więcej wartości odżywczych.
Wartości i składniki tego pieczywa przemawiają za tym, aby po nie sięgnąć.
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy