Stopień trudności: łatwy
Najlepsze babeczki czekoladowe na świecie!
Totalnie czekoladowe z idealnym smakiem kajmaku. Idealnie puszyste, mięciutkie i czekoladowe! U mnie z nadzieniem z kajmaku, który dodaje im słodyczy.
Zapraszam po przepis na babeczki:
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej
- 80 g erytrytolu/ cukru
- 30 g kakao
- 10 g proszku do pieczenia
- 40 g czekolady gorzkiej
- 20 g przyprawy korzennej
- 2 jajka
- 30 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 15 ml syropu klonowego
- 150 ml mleka
- 70 g kajmaku (do nadzienia)
Przygotowanie:
Czekoladę siekam. Składniki mokre łączę w jednej misce, składniki suche w drugiej. Do składników mokrych wsypuje suche i mieszam kilka razy, aż się z grubsza połączą, nie muszą być idealnie połączone. Część ciasta wykładam do foremki na muffiny, do środka wkładam około 10 g kajmaku i przykrywam ciastem. Piekę 35 min w 180 stopniach.
Wierzch pokryłam kajmakiem i posypałam pistacjami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 6 dużych/ 12 małych sztuk