Stopień trudności: łatwy

Najlepsze babeczki czekoladowe na świecie!

Totalnie czekoladowe z idealnym smakiem kajmaku. Idealnie puszyste, mięciutkie i czekoladowe! U mnie z nadzieniem z kajmaku, który dodaje im słodyczy.

Zapraszam po przepis na babeczki:

 

Składniki:

  •  250 g mąki orkiszowej
  •  80 g erytrytolu/ cukru
  •  30 g kakao
  •  10 g proszku do pieczenia
  •  40 g czekolady gorzkiej
  •  20 g przyprawy korzennej
  •  2 jajka
  •  30 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  •  15 ml syropu klonowego
  •  150 ml mleka
  •  70 g kajmaku (do nadzienia)

 

Przygotowanie:

Czekoladę siekam. Składniki mokre łączę w jednej misce, składniki suche w drugiej. Do składników mokrych wsypuje suche i mieszam kilka razy, aż się z grubsza połączą, nie muszą być idealnie połączone. Część ciasta wykładam do foremki na muffiny, do środka wkładam około 10 g kajmaku i przykrywam ciastem. Piekę 35 min w 180 stopniach.
Wierzch pokryłam kajmakiem i posypałam pistacjami.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 6 dużych/ 12 małych sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book