Stopień trudności: łatwy
Dla mnie trufle są deserem idealnym, małe kuleczki na jeden gryz. W tym wydaniu domowe kokosowe trufle. Skusicie się na taką wersję?
Miałam nadmiar jabłek i tym razem zdecydowałam się na wykorzystanie ich w truflach. Dzięki temu kuleczki rozpływają się w ustach! 🙂
Poniżej przepis na ten prosty deser:
Składniki:
- 200 g daktyli
- 100 g startego jabłka
- 20 g mąki kokosowej (można pominąć, lub zastąpić płatkami owsianymi)
- 20 g wiórków kokosowych
- 80 g orzechów (u mnie mix)
- cynamon
Przygotowanie:
Daktyle blenduję, nie muszą być całkowicie gładkie. Dodaje tarte jabłko, mąkę kokosową, wiórki kokosowe, orzechy i ponownie blenduję na jednolitą masę. Formuję kulki, które obtaczam w wiórkach kokosowych. Przechowuję w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcji