Stopień trudności: łatwy
Cudownie zielona bazylia zachwyca nie tylko kolorem i zapachem, ale również smakiem. Idealnie sprawdzi się do pesto bazyliowego. Pesto to nasuwa nam smak cudownego, soczystego lata.
Nie zapominajmy również, że takie pesto cudownie sprawdzi się jako pasta do pieczywa i dip do warzyw,
A teraz zapraszam po przepis:
Składniki:
- 20 g świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 10 g płatków drożdżowych nieaktywnych (lub parmezanu)
- 60 ml oliwy
- 25 g orzeszków pini
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Bazylię myję i osuszam. Orzechy prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni. Zużywam do makaronów, kanapek, jako dip do warzyw.
———
Czas przygotowania: 10 min
Całkowity czas: 10 min
Ilość porcji: 4 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy