Stopień trudności: łatwy

Cudownie zielona bazylia zachwyca nie tylko kolorem i zapachem, ale również smakiem. Idealnie sprawdzi się do pesto bazyliowego. Pesto to nasuwa nam smak cudownego, soczystego lata.

Nie zapominajmy również, że takie pesto cudownie sprawdzi się jako pasta do pieczywa i dip do warzyw,

A teraz zapraszam po przepis:

 

Składniki:

  •  20 g świeżej bazylii
  •  1 ząbek czosnku
  •  10 g płatków drożdżowych nieaktywnych (lub parmezanu)
  •  60 ml oliwy
  •  25 g orzeszków pini
  •  Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Bazylię myję i osuszam. Orzechy prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni. Zużywam do makaronów, kanapek, jako dip do warzyw.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Całkowity czas: 10 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book