Stopień trudności: łatwy
Focaccia to pyszne i puszyste domowe pieczywo. W tym wydaniu foccacia z rozmarynem i solą, podana z pyszną oliwą, miękkie puszyste pieczywo pełne smaku 🤩
Taka foccacia jest idealna zarówno na ciepło jak i na zimno!
Składniki:
- 250 g maki orkiszowej/pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- 140 ml wody
- 8 gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
Mąkę mieszam z drożdżami i odrobiną soli do smaku. Dodaje igiełki z 5 gałązek rozmarynu, 2 łyżki oliwy, wodę i wyrabiam gładkie ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie przekładam do formy u mnie 17 x 17 cm oraz robię charakterystyczne dziurki palcami. Pozostawiam do wyrośnięcia na 10 min, po tym czasie polewam 1 łyżką oliwy, posypuję solą grubo ziarnistą i posypuję pozostałym rozmarynem. Piekę 20 min w 200 stopniach.
Podaję z ulubioną oliwą.
———
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 4 porcje