Stopień trudności: łatwy

Focaccia to pyszne i puszyste domowe pieczywo. W tym wydaniu foccacia z rozmarynem i solą, podana z pyszną oliwą, miękkie puszyste pieczywo pełne smaku ?

Taka foccacia jest idealna zarówno na ciepło jak i na zimno!

 

Składniki:

  • 250 g maki orkiszowej/pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • 140 ml wody
  • 8 gałązek rozmarynu

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszam z drożdżami i odrobiną soli do smaku. Dodaje igiełki z 5 gałązek rozmarynu, 2 łyżki oliwy, wodę i wyrabiam gładkie ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie przekładam do formy u mnie 17 x 17 cm oraz robię charakterystyczne dziurki palcami. Pozostawiam do wyrośnięcia na 10 min, po tym czasie polewam 1 łyżką oliwy, posypuję solą grubo ziarnistą i posypuję pozostałym rozmarynem. Piekę 20 min w 200 stopniach.
Podaję z ulubioną oliwą.

 

———

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book