Domowa chińszczyzna

Stopień trudności: średni

Domowa chińszczyzna!
Uwielbiam kuchnię azjatycką i wszystko, co jest z nią związane.

Mam dla Was propozycję szybkiej chińszczyzny do podania z makaronem lub ryżem.

Zapraszam po przepis na moją chińszczyznę:

 

Składniki:

  •  75 g marchew
  •  5 g suszonych grzybów mun
  •  95 g papryk kolorowych
  •  30 g cebula
  •  10 g papryczki chili
  •  250 g piersi kurczaka
  •  2 łyżki oleju
  •  Sól i pieprz
  •  3 łyżki octu ryżowego
  •  0,5 łyżeczki cukru
  •  2 łyżki wody
  •  4 łyżki sosu sojowego
  •  10 g pasty z kolendry / posiekanej kolendry
  •  2 łyżki sezamu
  •  1 łyżka oleju sezamowego
  •  Mąka ziemniaczana

 

Przygotowanie:

Grzyby mun moczę, namoczone kroję w paski. Warzywa kroję w słupki i obsmażam na 1 łyżce oleju, na dużym ogniu przez kilka min, przekładam na talerz. Kurczaka kroję w paski, doprawiam solą i pieprzem, obsmażam na łyżce oleju.
Przygotowuję sos z octu, wody, sosu sojowego, cukru i kolendry.
Warzywa i kurczaka łączę ze sobą, zalewam sosem, czekam, aż się lekko zredukuje, ew. można zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Łączę z makaronem, u mnie jest to udon. Gotowe polewam odrobiną oleju sezamowego i posypuję uprażonym sezamem i świeżym szczypiorkiem.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media