Stopień trudności: średni
Domowa chińszczyzna!
Uwielbiam kuchnię azjatycką i wszystko, co jest z nią związane.
Mam dla Was propozycję szybkiej chińszczyzny do podania z makaronem lub ryżem.
Zapraszam po przepis na moją chińszczyznę:
Składniki:
- 75 g marchew
- 5 g suszonych grzybów mun
- 95 g papryk kolorowych
- 30 g cebula
- 10 g papryczki chili
- 250 g piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz
- 3 łyżki octu ryżowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 10 g pasty z kolendry / posiekanej kolendry
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Grzyby mun moczę, namoczone kroję w paski. Warzywa kroję w słupki i obsmażam na 1 łyżce oleju, na dużym ogniu przez kilka min, przekładam na talerz. Kurczaka kroję w paski, doprawiam solą i pieprzem, obsmażam na łyżce oleju.
Przygotowuję sos z octu, wody, sosu sojowego, cukru i kolendry.
Warzywa i kurczaka łączę ze sobą, zalewam sosem, czekam, aż się lekko zredukuje, ew. można zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Łączę z makaronem, u mnie jest to udon. Gotowe polewam odrobiną oleju sezamowego i posypuję uprażonym sezamem i świeżym szczypiorkiem.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy