Stopień trudności: średni

Mając nadmiar jabłek, postanowiłam przygotować szarlotkę, ale w innej formie 🙂

Kultowe ciasto, w postaci kochanych przez wszystkich babeczek. W tej formie sypane szarlotki sprawdzą się jako wkład do lunchboxa.
Skusicie się?

 

Składniki:

  •  500 g starych jabłek
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  80 g mąki orkiszowej
  •  110 g kaszy manny
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  30 g masła
  •  60 g erytrytolu/cukru

 

Przygotowanie:

Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, łączę je z cynamonem. Oddzielnie mieszam suche składniki. Wykładam warstwowo do kokietek najpierw składniki sypkie kolejno mokre i ponownie sypkie, aż do wykończenia składników. Na samej górze musi być warstwa sypka, na nią wykładam 5 g masła. Piekę ok. 30 min w 180 stopniach.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 6 dużych/ 12 małych sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book