Stopień trudności: średni
Mając nadmiar jabłek, postanowiłam przygotować szarlotkę, ale w innej formie 🙂
Kultowe ciasto, w postaci kochanych przez wszystkich babeczek. W tej formie sypane szarlotki sprawdzą się jako wkład do lunchboxa.
Skusicie się?
Składniki:
- 500 g starych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g mąki orkiszowej
- 110 g kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g masła
- 60 g erytrytolu/cukru
Przygotowanie:
Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, łączę je z cynamonem. Oddzielnie mieszam suche składniki. Wykładam warstwowo do kokietek najpierw składniki sypkie kolejno mokre i ponownie sypkie, aż do wykończenia składników. Na samej górze musi być warstwa sypka, na nią wykładam 5 g masła. Piekę ok. 30 min w 180 stopniach.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 6 dużych/ 12 małych sztuk