Sypana szarlotka babeczki

Stopień trudności: średni

Mając nadmiar jabłek, postanowiłam przygotować szarlotkę, ale w innej formie 🙂

Kultowe ciasto, w postaci kochanych przez wszystkich babeczek. W tej formie sypane szarlotki sprawdzą się jako wkład do lunchboxa.
Skusicie się?

 

Składniki:

  •  500 g starych jabłek
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  80 g mąki orkiszowej
  •  110 g kaszy manny
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  30 g masła
  •  60 g erytrytolu/cukru

 

Przygotowanie:

Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, łączę je z cynamonem. Oddzielnie mieszam suche składniki. Wykładam warstwowo do kokietek najpierw składniki sypkie kolejno mokre i ponownie sypkie, aż do wykończenia składników. Na samej górze musi być warstwa sypka, na nią wykładam 5 g masła. Piekę ok. 30 min w 180 stopniach.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 6 dużych/ 12 małych sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media