Bułki twarogowe z jagodami

Stopień trudności: łatwy

Przepyszne bułki twarogowe z jagodami, smak znany mi z dzieciństwa. Idealne na słodki posiłek oraz jako pyszny, zdrowy deser. Pyszne bez żadnych dodatków, natomiast są jeszcze smaczniejsze z dodatkiem owoców.

 

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  •  2 jajko
  •  100 g mąki pszennej
  •  50 g erytrytolu/ cukru
  •  100 g jagód

 

Przygotowanie:

Twaróg rozdrabniam, dodaję pozostałe składniki poza jagodami i dokładnie wyrabiam. Gdy ciasto będzie jednolite, dodaje owoce i lekko mieszam, aby jagody się nie rozpadły. Ciasto jest lepie i wilgotne. Zwilżonymi dłońmi formuje bułki, piekę 50-60 min w 180 stopniach aż ładnie się zarumienią.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania bulionu: 50 min
Całkowity czas: 60 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book